Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan turizma obilježen stručnim skupom na temu održivog turizma


U organizaciji najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu „FIJET Croatia“ i Turističke zajednice Zagrebačke županije u Centru za posjetitelje Grada Velike Gorice održan je skup na temu „Održivi turizam Zagrebačke županije“ u povodu Svjetskog dana turizma.

Skup je okupio stručnjake, predstavnike lokalne zajednice i medija u svrhu razmjene iskustava i praksi o održivom turizmu unutar Zagrebačke županije. Fokus rasprave bio je na očuvanju prirodne i kulturne baštine te na poticanju ekonomske revitalizacije i razvoja lokalne zajednice, a sve to upravo u smislu – održivosti.

„Kroz održivi turizam imamo priliku očuvati naše vrijednosti za buduće generacije, poticati ekonomski rast i promicati dobrobit lokalne zajednice. Održivost je nešto što je timu turističke zajednice imperativ već nekoliko godina. Sa sigurnošću mogu reći da pojam održivosti za nas predstavlja mnogo više od još jednog komunikacijskog alata u promociji destinacije“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Predsjednica FIJET i članica Izvršnog odbora FIJET-a Croatia Tina Eterović Čubrilo istaknula je da je skup pružio izuzetnu priliku za zajedničko razmatranje, diskusiju i kristalizaciju ideja o tome kako je moguće unaprijediti održiv turizam u Zagrebačkoj županiji. Očuvanje prirodnih ljepota i kulturnih blaga u zagrebačkom zelenom prstenu zasigurno je imperativ Turističke zajednice Zagrebačke županije s obzirom na bogatu bioraznolikost tog područja.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je prezentacija direktorice Alilović na temu „Održivi turizam Zagrebačke županije“, a potom i rasprava u okviru okruglog stola koji je okupio vodeće stručnjake iz turizma s lokalne, regionalne i nacionalne razine. Predsjednica FIJET Hrvatska Tina Eterović Čubrilo istaknula je važnost prilagodbe komunikacijskih alata skupini mladih koji su budućnost turizma. Sudionice okruglog stola govorile su i o strateškim te legislativnim okvirima održivosti u turizmu, a posebno je tu temu okupljenima razjasnila načelnica sektora u Ministarstvu turizma i sporta Jelena Šobat koja je ujedno istaknula i skori početak primjene metodološkog instrumenta - Satelitskog računa održivog turizma.

Među inovativnim turističkim proizvodima koji privlače sve generacije ističe se Kukuruzni labirint, o kojem je govorila direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada Ana Gašparović, u čemu joj se pridružila i direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth Bušljeta s novom popularnom manifestacijom Petek na Gorice. Sudionici skupa imali su priliku obići i neke od atrakcija destinacije gdje su uživali u degustaciji i prezentaciji lokalnih proizvoda pa su tako posjetili boutique destileriju Brigljević, popularni restoranu Mon-Ami te tvornicu čokolade obitelji Marković – ChoCo.