Prijava

Vaša prijava

90. obljetnica Holodomora u Ukrajini


Četvrte subote u studenom širom svijeta obilježava se spomen na žrtve Holodomora (Gladomora) u Ukrajini. Ove godine u Zagrebu je komemoracijom „Mi pamtimo“ i izložbom „Ponavlja se neosuđeni genocid nad Ukrajincima“ obilježena 90. obljetnica u Nadbiskupijskom Pastoralnom institutu u organizaciji Ukrajinske zajednice u Zagrebu i Savjeta za nacionalne manjine u RH.

Obilježavanju je u ime Zagrebačke županije nazočila predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

U lipnju ove godine, Hrvatski Sabor je donošenjem Deklaracije o priznavanju Gladomora (Holodomora), snažno osudio zločin genocida prisilnim izazivanjem gladi nad ukrajinskim narodom koji je proveo komunistički staljinistički režim u razdoblju od 1932. do 1933. godine. U programu i obraćanju veleposlanik Ukrajine u RH Kirilič Vasilj zahvalio je Republici Hrvatskoj i Hrvatskom Saboru na donošenju Deklaracije.

Prigodnom molitvom na komemoraciji predvođenom rektorom zagrebačke katedrale te kanonikom Prvostolnog zagrebačkog kaptola mons. Zlatkom Korenom i izvedbom duhovne himne Ukrajinskog naroda Ukrajinskog zbora svečano je obilježena obljetnica.

Inače, od svibnja ove godine ukrajinska nacionalna manjina u Zagrebačkoj županiji po prvi puta ima svog predstavnika Andreja Pavlešena koji brine o očuvanju identiteta i baštine kako ukrajinske dijaspore koja već godinama živi na području Zagrebačke županije, tako i o potrebama prognanika koji su zahvaćeni trenutnim ratom u Ukrajini.


Dan Samoborske češnofke