Prijava

Vaša prijava

Rekreacijom do zdravlja


Isticanje važnosti zdravog načina života, odnosno rekreacije i sportskih aktivnosti te zdrave prehrane za rast i zdravlje djece, mladih i osoba starije životne dobi, bio je cilj stručnog skupa pod nazivom „Zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i zdrava prehrana - čimbenici u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti građana“. Skup je u organizaciji Saveza sportske rekreacije Sport za sve Zagrebačke županije i pod županijskim pokroviteljstvom održan u prostorijama Crvenog križa u Svetom Ivanu Zelini.

Sudionike skupa uvodno je pozdravila i osnovnu misiju istaknula predsjednica županijskog saveza sportske rekreacije Sport za sve Ljiljana Šurbek Bošnjak, a u ime Zagrebačke županije skupu je nazočila pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Jadranka Dujić Frlan.

Skup je bio spoj panelista - stručnjaka iz zdravstvene i sportske domene, koji su, svaki sa svog stajališta rasvijetlili ovu temu.

Ponajviše se govorilo o raznim izazovima s kojima se rekreativci i promicatelji zdravog načina života susreću u provedbi i prihvaćanju svojih programa te zakonskim i financijskim ograničenjima, odnosno nedovoljnog prepoznatljivosti važnosti rekreativnog bavljenja sportskim aktivnostima. Govorilo se i o zdravstveno usmjerenom tjelesnom vježbanju od malih nogu do starije životne dobi te mogućnostima poticanja većeg uključivanja građana u sportsku rekreaciju na lokalnoj razini i problemima koji se s tim u vezi moraju riješiti na državnoj razini.

Jedna od tema bila je i zdrava prehrana u vrtićima i školama, a govorilo se i o povećanju satnice tjelesne i zdravstvene kulture u školama.

Uglavnom, naglašena je važnost tjelesnih aktivnosti kao jedna od glavnih čimbenika očuvanja zdravlja, te su isticani i primjeri dobre prakse na projektima poticanja zdravog načina života.