Prijava

Vaša prijava

Obavijest mještanima naselja Gornje Orešje, Žitomir, Kalinje i Zadrkovec


Sukladno odredbi članka 26. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“ broj 56/13, 64/15, 104/17, 115/18 i 16/20) obavještavaju se mještani naselja:

  • Gornje Orešje koji koriste lokalne vodovode Prepolno i Gornje Orešje - Mačkovec da voda iz istih nije ispravna za korištenje
  • Žitomir koji koriste lokalni vodovod Žitomir da voda iz istog nije ispravna za korištenje
  • Kalinje koji koriste lokalni vodovod Kalinje – Pretoki da voda iz istog nije ispravna za korištenje
  • Zadrkovec koji koriste lokalni vodovod Zadrkovec da voda iz istog nije ispravna za korištenje

Dana 14. ožujka 2024. u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju uzet je uzorak vode iz lokalnih vodovoda Prepolno i Gornje Orešje - Mačkovec naselju Gornje Orešje i lokalnog vodovoda Žitomir u naselju Žitomir, dana 15. ožujka 2024. uzet je uzorak iz lokalnog vodovoda Kalinje – Pretoki u naselju Kalinje te 18. ožujka 2024. iz lokalnog vodovoda Zadrkovec u naselju Zadrkovec.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorak prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja NIJE SUKLADAN Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17 i 39/20).

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama.