Prijava

Vaša prijava

Naftalanu bespovratna sredstva za uređenje novih soba, proširenje welnessa i fotonaponsku elektranu


Ministrica turizma Nikolina Brnjac uručila je ugovore o sufinanciranju projekata posjetiteljske infrastrukture s ciljem razvoja lječilišnog i wellness turizma te projekata gradnje ili obnove infrastrukture aktivnog turizma.

Sredstva za 16 projekata ukupne vrijednosti 106 milijuna eura osigurana su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a dobila su ih i dva prijavitelja s područja Zagrebačke županije - Specijalna bolnica Naftalan za projekt „Welltur Naftalan“ te Park prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ za projekt revitalizacije planinarsko-posjetiteljske infrastrukture.

„Izuzetno smo zadovoljni dodijeljenim sredstvima. Odobreno nam je 1,57 milijuna eura, a ukupna vrijednost našega projekta je 2,18 milijuna eura. Novac će biti uložen u prenamjenu kuhinje i restorana u staroj zgradi bolnice u deset bolesničkih soba, gradnju fotonaponske elektrane na krovu bolnice i na parkiralištu, kao i proširenje wellnessa. Sve to doprinijet će ukupnom razvoju Naftalana i bolje ga pozicionirati na tržištu zdravstvenog turizma“, rekao je v.d. ravnatelja SB Naftalan Goran Maričić. Dio sredstava za realizaciju ovoga projekta osigurat će Zagrebačka županija, partner projekta. Nove bolesničke sobe, namijenjene tržištu, bit će kategorizirane sa četiri zvjezdice.

Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ sredstva su odobrena za uređenje 174 kilometara kružnoga pješačkog puta, rekonstrukciju i opremanje Planinarskog doma "Žitnica" na Japetiću i Kuće Jelenić u Jelenićima, obnovu vidikovca Piramida te gradnju adrenalinskog parka i ziplinea. Ukupno odobrena sredstva iznose 5,6 milijuna eura, što je 100% prihvatljivih troškova.

„Važnost ulaganja u javnu turističku infrastrukturu prepoznali smo u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030., gdje je ulaganje u specijalne bolnice jedna od strateških smjernica cjelogodišnjeg turizma. Od danas dodijeljenih ugovora preko 100 milijuna eura ide na kontinent, što nas posebno veseli. Kroz zdravstveni turizam Hrvatska ima sve preduvjete da se isprofilira i postane prepoznatljiva na razinu EU“ rekla je ministrica Brnjac.

Dodjeli ugovora nazočila je pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.


Sretan Uskrs !