Prijava

Vaša prijava

U Ivanić-Gradu otvorena Izložba inovacija


U Hotelu Sport u Ivanić-Gradu svečano je otvorena Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba. Deveto izdanje okuplja stotinjak izlagača – najviše mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske.

Svi oni predstavljaju se sa svojim najboljim inovativnim i kreativnim radovima – među njima su i automatska hranilica za pse, multimedijski robot, pametni šah, pametno školsko zvono, autonomna kosilica i još niz zanimljivih projekata. Organizatori su i ove godine za sve uzraste priredili bogat popratni program s radionicama i predavanjima iz različitih područja, od robotike do klimatologije i ekologije.

„Lijepo je vidjeti radove koji su poprilično zahtjevni, i robotički i informatički. Na izložbi sudjeluju izlagači gotovo iz cijele Hrvatske - od osnovnih i srednjih škola, preko fakulteta do samostalnih inovatora“, rekao je Josip Kožar, predsjednik Elektroničkog i računalnog kluba, dodavši da je cilj izložbe povezati mlade ljude s uspješnim inovatorima.

Izložbu je otvorila Jadranka Dujić Frlan, pročelnica Zagrebačke županije za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo. „Značaj ove izložbe je velik. Inovatori imaju priliku međusobno se upoznati, razmijeniti iskustva i znanja, a kasnije, kroz život, i surađivati. Ovo je odlično mjesto za prvi susret - rekla je pročelnica, dodavši da je Zagrebačka županija uložila znatna sredstva u Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu kako bi srednjoškolcima omogućila praćenje suvremenih tehnologija i stjecanje vrhunskih znanja“.

Ivan Vlainić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, rekao je da su ovakva događanja prilika da inovatori izađu iz samozatajnosti i skromnosti i pokažu ono što su radili zadnjih godinu dana. „Na ovakvim manifestacijama, moglo bi se reći, najmlađi naraštaj zarazi se virusom tehničke kulture. Bujamo, potičemo kreativnost i sve više inovacija završava kao prototip ili gotov proizvod“, rekao je Vlainić, dodavši da je inovativnost na izložbi u Ivanić-Gradu svake godine sve veća.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije i Hrvatskom zajednicom inovatora.

Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti danas do 19 h te sutra, u petka 17. svibnja 2024. od 10 do 19 sati.


Promocija 77. broja lista ŽIR