Prijava

Vaša prijava

Ovo je Centar izvrsnosti u Samoboru


U samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi prigodno je obilježeno otvorenje Centra izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, izgrađenog u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0. Projekt RCK ukupne vrijednosti 15,5 milijuna eura financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s oko pet milijuna eura, a obuhvatio je dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, uključujući nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

„Regionalni centri kompetentnosti budućnost su obrazovanja, što potvrđuju ulaganja više od 260 milijuna eura te će se u suradnji s lokalnom zajednicom i poslovnim subjektima pokazati kao najsuvremenija mjesta obrazovanja“, rekla je izaslanica predsjednika Vlade RH Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, čestitavši svima koji su doprinijeli otvorenju i realizaciji ovog projekta.

„Nove generacije koje će se ovdje školovati i raditi na najmodernijim strojevima i opremi nakon svog obrazovanja imat će znanje u rukama i brzo pronaći posao u struci. Upravo nam je to bio cilj kad smo išli u izgradnju ovako velikog, kapitalnog projekta. Iz samoborske srednje škole izašle su brojne generacije dosadašnjih obrtnika, poduzetnika i gospodarstvenika. I ovih dana još jedna generacija učenika završava svoje obrazovanje i otvara novo poglavlje u životu. Upravo smo i mi kao županija, izgradnjom ovog Regionalnog centra kompetentnosti otvorili novo poglavlje u strukovnom obrazovanju“, rekao je zamjenik župana Kolarec te dodavši kako će Zagrebačka županija u narednom petogodišnjem razdoblju osigurati dodatnih 2 milijuna eura za rad i funkcioniranje sva tri Centara izvrsnosti.

„Uvijek smo bili kamen zaglavni samoborskog obrtništva, a 137 godina poslije osnutka uloženo je 2 milijuna eura u objekt Centra izvrsnosti veličine oko 700 četvornih metara u kojem su smještene 4 učeće tvornice. Promijenili smo arhitekturu škole i vizuru grada za sva vremena, a u aneksu škole oprema je vrijedna milijun eura“, rekao je ravnatelj samoborske Srednje strukovne škole Davor Škiljan ističući kako se već sada u njoj školuju mladi za 10 deficitarnih zanimanja u četiri sektora.

Uz brojne uzvanike svečanosti otvorenja nazočila je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot te saborski zastupnici Dario Zurovec i Krešo Beljak.