Prijava

Vaša prijava

Za eko poljoprivrednike županija organizirala posjet „Ekološkim danima polja“ u Gradišću


Posjetom „ Ekološkim danima polja“ (BIO FELDTAGE 2024) u Donnerskirschenu u Austriji, nastavljena je višegodišnja uspješna suradnja Zagrebačke županije i Gradišća na poticanju ekološke proizvodnje. Zanimljivu i atraktivnu manifestaciju na ekološkom poljoprivrednom imanju Esterhazy posjetila je skupina eko proizvođača okupljenih u županijsku udrugu Z-EKO, predstavnici županije i ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednike su dobrodošlicu poželjeli Nikolaus Berlakovich, dugogodišnji ministar poljoprivrede Austrije, a sada predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća i dr. Christian Brawenz, ataše Austrijskog saveznog ministarstva poljoprivrede za jugoistočnu Europu, koje je pružilo i pomoć u organizaciji putovanja .

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković zahvalio je domaćinima na dobrodošlici i podsjetio na dosadašnju suradnju te prije dvije godine potpisan Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu Ivica Kišić još jednom je naglasio da Zagrebačka županija prednjači u poticanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.

Nakon toga naši su ekološki poljoprivrednici obišli sajam ekološke poljoprivrede koji je jedinstven po tome jer se održava na 70 ha poljoprivrednog zemljišta i prikazuje sve tehnike, životinje i strojeve u realnom radnom okruženju na kojem je sudjelovalo gotovo 200 izlagača iz Austrije, ali i nekoliko susjednih zemalja koji su prikazivali strojeve u radu, način obrade tla, zasađene poljoprivredne kulture, uz prodajnu izložbu ekoloških proizvoda i brojne degustacije i radionice.

Nakon obilaska velikog imanja predsjednik Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora "Z-EKO" Dario Frangen zahvalio se domaćinima i Zagrebačkoj županiji na organizaciju ovog izuzetno korisnog putovanja.