Prijava

Vaša prijava

Program prometne kulture za najmlađe


U trideset i jednoj osnovnoj školi čiji je osnivač Zagrebačka županija desetu godinu za redom provodi se preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta „Program prometne kulture za najmlađe“. S ciljem educiranja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, sastoji se od multimedijalnog, interaktivnog predavanja te upravljanja vozilom posebno koncipiranim za djecu školskog uzrasta na prometnom poligonu. Program je, prije više od 30 godina, potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

Alan Alagić, voditelj Programa, prilikom provedbe edukacije u Osnovnoj školi Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu istaknu je kako godišnje u Hrvatskoj kroz program prođe 15 tisuća učenika i da su povratne informacije s terena pozitive te da se djeca raduju edukaciji. „Osim poligona djeca danas ovdje prolaze i osnove prve pomoći koju drže predstavnici gradskog društva Crvenog križa, uče o protupožarnoj zaštiti od vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe, a o ponašanju u prometu informacije mogu čuti i od predstavnika policije“, rekao je Alagić.

Nakon što su ga uspješno završili, simbolične vozačke dozvole djeci su uručili zamjenik župana Ervin Kolarec i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

„Policijska uprava zagrebačka svake godine podnosi izvješće o sigurnosti prema kojem je Zagrebačka županija među najsigurnijima u Republici Hrvatskoj. Unatoč tim pokazateljima i ocjeni, nažalost proteklog tjedna dogodila se tragedija sa smrtnim ishodom Dugom Selu koja je pred sve nas stavila zadaću da detaljno analiziramo cjelokupno situaciju sa prometom, školskim prijevozom, cestovnom infrastrukturom i drugim čimbenicima kako se takva tragedija više ne bi ponovila. Kad su djeca u pitanju itekako je važna prevencija, a ona se na području Zagrebačke županije provodi sustavno kroz škole već deset godina putem programa edukacije o sigurnosti u prometu za najmlađe“, rekao je Kolarec.

Zamjenik gradonačelnika Cuvaj istaknuo je kako ovakve edukacije djeci pokazuju što sve podrazumijeva sudjelovanje u prometu, bez obzira bili u njemu kao pješaci, vozači, biciklisti ili putnici u automobilu.