Prijava

Vaša prijava

U Vrbovcu održana manifestacija „Kaj su jeli naši stari“


Turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“, u svom 43. izdanju, održana je proteklog vikenda u Vrbovcu.

Uz bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, brojni posjetitelji kroz tri dana mogli su uživati u kušanju domaćih slastica i tradicionalnih jela poput vrbovečke pere, štrukli, seljačkog graha, špek fileka i raznih mesnih delicija. Glavne namirnice ovogodišnje manifestacije bile su kobasice i špek, a da iz Vrbovca nitko ne ode gladan pobrinulo se 14 udruga žena koje su kroz tri dana pripremale hranu.

Manifestaciju je otvorila potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.

Zagrebačka županija tradicionalni je pokrovitelj manifestacije, a njenom otvorenju nazočio je zamjenik župana Damir Tomljenović, i sam Vrbovčanin.

Tomljenović je istaknuo kako je u današnjem ubrzanom načinu života privilegij jesti domaću hranu, pripremljenu na tradicionalan način. Zahvalio je svima uključenima u organizaciju, a posebno udrugama čije članice pripremajući hranu čuvaju tradiciju i kulturu vrbovečkog kraja. „Pamtim prve dane manifestacije 1981. godine. Kroz godine ona je imala razne faze, ali je sada opet postala jedna respektabilna i prava manifestacija s fokusom na domaću hranu“, rekao je Tomljenović.

„Vrbovec je zadnji vikend u kolovozu najveći grad Hrvatske. Kada ovdje dođu moji prijatelji iz drugih gradova, oduševljeni su i cijene to što imamo. Naša je manifestacija drugačija jer stavljamo naglasak na domaću hranu i na ono kaj su spremale naše bake i mame“, rekao je gradonačelnik Denis Kralj.