Prijava

Vaša prijava

30 godina Obrtničke komore Zagreb


Obrtnička komora Zagreb obilježila je 30. obljetnicu rada i postojanja. Na svečanosti su dodijeljene brojne nagrade i priznanja, među kojima i Zagrebačkoj županiji i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije u čije je ime svečanosti nazočio predsjednik Skupštine Mato Čičak.

Obrtničko udruživanje seže daleko u povijest Zagreba i okolice. O tome svjedoče cehovske privilegije dodijeljene obrtnicima Gradeca, u 15. stoljeću Ono je uvijek postojalo, ali je mijenjalo nazive i strukturu. Nakon donošenja Zakona o obrtu 1993. godine, Savez samostalnih privrednika zagrebačke regije 1994. pretvara se u Obrtničku komoru Zagreb. Danas Obrtnička komora Zagreb pokriva dva gospodarski najaktivnija i najsnažnija područja u Republici Hrvatskoj – Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, a sa svojih 14 udruženja je najveća područna obrtnička komora u sastavu Hrvatske obrtničke komore.

„Svi koji su trideset godina vrijedno gradili Komoru u ono što je danas omogućili su da se u trideset godina iznjedri više od 5.000 majstorica i majstora. Kao Obrtnička komora Zagreb, sa svojih 14 udruženja predstavljamo više od jedne četvrtine obrtnika cijele Hrvatske i kao takvi činimo kičmu obrtništva“, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, dodavši kako Komora podržava, zastupa i promiče interese obrtnika, osiguravajući im stručno usavršavanje i podršku u poslovanju.

„Možemo i moramo biti ponosni na naše obrtnike, koji svojim radom doprinose prepoznatljivosti svojih sredina. Zahvaljujući njima stasaju nove mlade generacije koje promiču obrtništvo i obrtnička zanimanja“, rekao je Čičak, naglasivši kako obrtnici i dalje mogu računati na izdašne potpore Zagrebačke županije.

Tijekom svečanosti uručena su i priznanja srednjim strukovnim školama Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje doprinose obrazovanju novih generacija obrtnika pa su tako priznanje dobile Srednja škola Dugo Selo, Srednja strukovna škola Samobor, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Srednja škola Vrbovec, Srednja škola Ivan Švear, Srednja škola Ban Josip Jelačić i Srednja škola Dragutina Stražimira.

Posebna pozornost posvećena je premijeri filma o obrtništvu na području grada Zagreba i okolice, koji prikazuje bogatu povijest, izazove i uspjehe obrtnika kroz tri desetljeća postojanja Komore. Nakon svečanosti, uzvanici su posjetili Galeriju Kristofor Stanković gdje je otvorena izložba „Čuvari tradicije: Obrtnički alati i običaji“, posvećena starim obrtničkim zanatima i alatima.