Prijava

Vaša prijava

Međunarodna suradnja škola iz Rugvice i Rumunjske


U sklopu projekta međunarodne suradnje Osnovna škola Rugvica od utorka do petka ugostila je 25 učenika i 15 učitelja iz Dvojezične Rumunjske gimnazije iz Karaševa te predstavnike lokalne zajednice Hrvata u Rumunjskoj. Tim povodom organizirana je i svečana večera.

Giureci-Slobodan Ghera, zastupnik hrvatske manjine u rumunjskom parlamentu istaknuo je kako u Rumunjskoj živi oko 5 tisuća Hrvata i zahvalio na lijepom prijemu i programu koji je pripremljen za njih.

„Ovo je prilika za naše mališane, a neki su od njih prvi puta došli u Hrvatsku, da osjete kako je to biti u svojoj domovini. Ovo je jedna lijepa suradnja između Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz Rumunjske. Uvjeren sam da će Hrvatska ostati u lijepom sjećanju djeci koja su prvi puta ovdje“, rekao je Ghera.

Dobrodošlicu gostima uputio je u ime Zagrebačke županije predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, ujedno i načelnik Općine Rugvica koji je tom zahvalio svim ravnateljima škola koji potiču i unaprjeđuju suradnju između Hrvata u Domovini i izvan nje. Posebno je istaknuo dugogodišnju uspješnu suradnju s nacionalnim manjinama na području Zagrebačke županije.

Tijekom boravka u Hrvatskoj za goste je pripremljen raznolik program. U školi u Rugvici su se održavale radionice, zatim su posjetili Samobor, Karlovac i Dugo Selo, a svoj boravak završavaju posjetom Bučijadi.