Prijava

Vaša prijava

Obilježen Dan ružičaste vrpce


Prve subote u listopadu obilježava se Dan ružičaste vrpce, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Već gotovo 20 godina u obilježavanje ovoga dana, šetnjom velikogoričkim ulicama, uključuje se i Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

„Educiramo žene o pravilnom samopregledu dojke. Ovom šetnjom želimo skrenuti pozornost koliko je važna prevencija i što ranije otkrivanje tumora dojke. Ako se tumor otkrije na vrijeme mogućnost da se on izliječi je 90%. Ali ako zakasnimo..., ne možemo govoriti o ozdravljenju“, rekla je Đurđa Dehin, predsjednica udruge. Broj žena koje godišnje obolijevaju od raka dojke, dodaje Dehin, kreće se između 800 i 900, no broj umrlih se smanjuje. „Očito, naša prevencija daje rezultate“, rekla je.

U ime Zagrebačke županije šetnji se pridružila pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak, a prisutan je bio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

„Što više raste prevencija smanjuje se smrtnost. Želimo podići svijest žena da je važno voditi računa o svome zdravlju. Prema sebi smo često nemarni, a drugima znamo dijeliti savjete. Stoga, počnimo od sebe!“, rekla je Čuljak.