Prijava

Vaša prijava

Održana jubilarna 20. Bučijada u Ivanić-Gradu


Proteklog vikenda u Ivanić-Gradu se održala jubilarna 20. Bučijada na kojoj je oko 220 izlagača iz cijele zemlje predstavilo bogatstvo domaćih proizvoda s naglaskom na buče i bučino ulje. Svečano otvorenje manifestacije održalo se u petak prikazivanjem dokumentarnog filma „20 godina Bučijade“, dok je u subotu otvoren „Sajam bučinog ulja“.

„Bučijada je postala simbol Ivanić-Grada i naša najvažnija manifestacija, koja iz godine u godinu privlači desetke tisuća posjetitelja. Ponosni smo na ovu jubilarnu, 20. godinu, koja ponovno pokazuje koliko su naši izlagači kreativni, a naši posjetitelji vjerni“, rekao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, dodavši kako Bučijada s jedne strane prati gospodarski i turistički razvoj, a s druge strane razvija poljoprivredu te prati znanstveni razvoj i zdravstvene trendove.

Manifestaciju je u petak svečano otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak. „Noviteti i programi koji se uvode u manifestaciju privlače sve veći broj posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, a vjerujem i šire. Trud izlagača i poljoprivrednih proizvođača itekako doprinosi promociji i turizmu“, rekao je Čičak.

Izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak naglasio je kako je ova manifestacija prerasla okvire grada i županije. „Postala je međunarodna manifestacija koja nije samo ruralna. Uz buče i bučino ulje vežemo prije svega obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Iako je ova godina za njih bila izazovna, Vlada kroz resorno ministarstvo podupire njihov rad raznim potporama kako bi im omogućili siguran dohodak“, rekao je Majdak.

U ime Zagrebačke županije otvorenju manifestacije u petak i sajma u subotu nazočio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Buča i bučino ulje postali su pravi brend ovog kraja i dobar primjer svima kako razvijati brendove u poljoprivredi“, rekao je Tomljenović, dodavši kako u Zagrebačkoj županiji 250 proizvođača uzgaja buče, a njih 50 proizvodi bučino ulje. Tomljenović je istaknuo višegodišnji turistički uspjeh Bučijade kao jedne od najposjećenijih manifestacija u Zagrebačkoj županiji dodavši kako Županija svake godine izdvaja sredstva za manifestacije, posebno jubilarne. „Ove godine riječ je o 150 tisuća eura, a od toga 11 tisuća eura dodijeljeno je za Bučijadu“, rekao je Tomljenović.

„Ivanić-Grad je napravio pravi bum u promociji buče i bučinog ulja. Iako nisu najjači po proizvodnji, shvatili su da podrška domaćim proizvođačima kroz povezivanje s turizmom daju priliku cijeloj regiji za razvoj. Bučino ulje je treće crno zlato u Ivanić-Gradu i daje priliku poljoprivrednim proizvođačima za razvoj“, rekla je u subotu izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Marijana Petir.

Tijekom vikenda diljem grada bile su postavljene različite skulpture i instalacije u parkovima za koje je iskorišteno 12 tona buča različitih oblika i veličina.