Prijava

Vaša prijava

Plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti


Plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe održano je od 15. do 17. listopada u Strasbourgu. Kao članovi hrvatskog izaslanstva pri Kongresu sudjelovali su Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka te mladi delegat Danijel Bačan. U sklopu zasjedanja susreli su se s Tomom Gallijem, veleposlanikom Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.

Zamjenik Kolarec sudjelovao je u raspravi o digitalizaciji i primjeni umjetne inteligencije u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, istaknuvši da je epidemija koronavirusa ubrzala procese digitalizacije koji su sada postali standard poslovanja jedinica lokalne i regionalne samouprave diljem Europe. Zagrebačka županija je uspješno implementirala digitalne procese koji su imali izravan utjecaj na dizanje standarda efikasnosti javnih usluga našim građanima, u čemu se i ogleda njihova najveća korist, istaknuo je zamjenik župana Kolarec.

Raspravom o lokalnoj demokraciji kao stupu stabilnosti u jugoistočnoj Europi obilježeno je 20 godina postojanja Mreže udruga lokalnih vlasti Jugoistočne Europe (NALAS) na kojoj su sudjelovali Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica Ureda Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Mladen Puškarić, voditelj Ureda Hrvatske zajednice općina.