Prijava

Vaša prijava

Jastrebarsko proslavilo Dan grada


Prijedlogom proračuna Zagrebačke županije za 2017. koji uskoro dolazi pred vijećnike Županijske skupštine, predviđena su sredstva za početak gradnje nove osmogodišnje škole u Jastrebarskom.

„Investicija je podosta visoka, nadam se da će pored sredstava Županije gradnju škole pripomoći i određene institucije i sam Grad Jastrebarsko“, tijekom svečanosti u prigodi dana ovoga grada rekao je župan Stjepan Kožić. Podsjetio je da je Županija u osnovno i srednje školstvo na području Jastrebarskoga uložila zadnjih desetak godina preko 30 milijuna kuna  i to u obnovu područnih škola, gradnju sportske dvorane pored Srednje škole, energetsku obnovu OŠ „Ljubo Babić“ i brojne druge projekte.

„Mislim da su to značajna sredstva koja su pripomogla da kvaliteta obrazovnog procesa dobije određeni pomak“, rekao je župan.

Gradonačelnik Zvonimir Novosel rekao je da Županija u ovoj godini izdašno prati gradske projekte, te da se nada da će tako biti i ubuduće.

„Iza nas su četiri uspješne, investicijski najjače godine u povijesti Jaske“, u svome obraćanju naglasio je Novosel. Zahvalio je onima bez kojih, kako je rekao, gradski projekti ne bi imali smisla.

„Za izgrađeni vrtić u Desincu zaslužna su djeca. Bez dječjeg smijeha, a u našem se gradu zadnjih godina događa 'mali baby boom', zidovi ne znače i ne vrijede ništa. Izgrađeni nadvožnjak nisu samo tone željeza, silina betona i asfalta već 'ruka koja spaja', prilika da brže i sigurnije stignemo svojoj obitelji. Naš perivoj, u kojega smo posljednjih godina uložili puno novca, ideja i truda, ne bi imao nikakvog smisla da nije postao ono što smo od početka željeli , a to je mjesto okupljanja, prostor u kojemu se svi ugodno osjećamo“, rekao je Novosel.

Govorio je i o ulaganjima u gradska naselja, istaknuvši da je svaka obnovljena cesta i vodovod, svaki uređeni vatrogasni ili društveni dom, svaka nova svjetiljka i dječje igralište razlog je više ostanka, prije svega mladih ljudi, u ruralnim sredinama.

Uvodno se prisutnima obratila predsjednica Gradskog vijeća Željka Kovačić, a govorio je i saborski zastupnik Mihael Zmajlović. Župan je u svome govoru istaknuo i nastojanja pojedinaca da se ukinu pojedine općine, gradovi i županije.

„Za puno stvari nije kriv broj općina, gradova i županija, već je bitnije razgovarati o tome kako su te općine, gradovi i županije doprinijeli razvoju svojega mjesta, svoje sredine, ruralnoga prostora.

„U Zagrebačkoj županiji to pokazujemo posebno kroz općine koje su, kaže statistika, najveći sudionici u povlačenju sredstava iz fondova EU“, rekao je župan i još jednom pozvao prisutne gradonačelnike i općinske načelnike da koriste usluge Regionalne razvojne agencije, koja priprema projekte za europske fondove.

Tijekom svečanosti su, tradicionalno, uručena javna priznanja Grada. Nagradu za životno djelo dobili su neuro-znanstvenik Mirko Dikšić i zlatni olimpijac Josip Glasnović, plaketu grada vlč. Stjepan Rožanković, Petar Bereček, Stjepan Slemenšek i tvrtka T.B.S., a nagradu grada „Svetojanske mažoretkinje“. Simbolično, uručene su i stipendije gradskim stipendistima.