Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Odbora za hrvatske branitelje


Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije održao je svoju 18. sjednicu na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izgradnje spomenika „Svima poginulima za Hrvatsku“ u općini Pokupsko, realizaciji programa liječenja hrvatskih branitelja u SB Naftalan te o Javnom natječaju za financiranje programa braniteljskih udruga za 2017. godinu.

Članovi odbora usuglasili su se da je pitanje izgradnje spomenika bitno, ali kako bi mogli donijeti odluku smatraju da moraju biti upoznati sa idejnim rješenjem autora i izvođača spomenika. Zaključeno je da se na idućoj sjednici, za članove Odbora, održi prezentacija o navedenom.

Na Odboru su iznijete i informacije o programu liječenja branitelja u Specijalnoj bolnici Naftalan koji se pokazao izrazito uspješnim. U ovoj je godini medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana osigurana za 90 hrvatskih branitelja i do sada je realizirana u potpunosti, za što je Zagrebačka županija osigurala 300.000 kuna. Prošle godine kroz rehabilitaciju je prošlo također 90 branitelja, u 2014. godini njih 45, a u 2013. godini 26 branitelja.

Od ove godine na snazi su novi kriteriji odabira branitelja kojima je utvrđeno da pravo na besplatno liječenje mogu ostvariti hrvatski branitelji s prebivalištem na području Zagrebačke županije s odgovarajućom medicinskom dokumentacijom, o čijoj opravdanosti i terminima liječenja odlučuje liječničko Povjerenstvo ovisno o težini oboljenja. Novina je ta da se zahtjev za liječenje podnosi Specijalnoj bolnici Naftalan, a obrazac Zahtjeva s podacima o obveznoj dokumentaciji nalazi se na web stranicama Zagrebačke županije i Naftalana dok su prije udruge obavještavale i prijavljivale svoje članove na liječenje. Time se dobilo na transparentnosti, ali kako veliki dio braniteljske populacije ne koristi Internet, članovi Odbora predložili su da se vrati stari model prijave kako bi svim braniteljima, kroz udruge, bile osigurane pravovremene i točne informacije te pomoć u samoj prijavi na liječenje.

Članovi Odbora upoznati su s informacijama o Javnom natječaju za financiranje programa i projekata braniteljskih udruga koji će biti raspisan već početkom 2017. godine te su pozvani da prijave svoje programe.