Prijava

Vaša prijava

Otvoren Energetski centar Bračak


Svečano otvorenje Energetskog centra Bračak, jedinstvenog i samoodrživog centra u ovom dijelu Europe, održano je danas u Zaboku u prostorima energetski obnovljenog Dvorca Bračak koji datira iz 19. stoljeća.

Energetski centar Bračak svečano su otvorili ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac. U ime Zagrebačke županije, jedne od 10 županija koja je otpočetka davala potporu ovom projektu, svečanom otvorenju nazočio je župan Stjepan Kožić.

Ukupna vrijednost investicije u zgradu, opremu i okoliš – perivoj, punionica električnih vozila i ostalo iznosi 24 milijuna kuna, što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske na inicijativu Krapinsko-zagorske županije i uz potporu 9 hrvatskih županija i Grada Zagreba (Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija), svih postojećih hrvatskih energetskih agencija te niza suradničkih institucija iz Hrvatske i inozemstva.

Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac naglasio je kompleksnost cijelog projekta. „S jedne strane riječ je o zaštićenom kulturnom dobru, a s druge strane o rekonstrukciji po niskoenergetskim standardima. No, šest godina rada i gomila projektne dokumentacije na kraju je urodila plodom. Kada danas, nakon dovršetka njegove revitalizacije, uđete u dvorac Bračak shvatite njegovu stvarnu veličinu, a onda i opseg jednog ovakvog projekta“ – rekao je Domac.

Prilikom otvorenja centra župan Krapinsko-zagorske županije podsjetio je kako je Energetski centar Bračak, niknuo iz nekad zapuštenog Kulmerovog dvorca, izgrađenog davne 1889. godine, čija je revitalizacija odrađena niskoenergetskim standardima. Izrazio je i zadovoljstvo drugim pokrenutim projektima i naprednim konceptima u korištenju obnovljivih izvora energije te poticanju energetske učinkovitosti na području Krapinsko-zagorske županije.

„Otvaranjem Energetskog centra Bračak ne otvaramo samo 'zgradu u kojoj će se nešto raditi', nego otvaramo 'knjigu budućnosti' naše Hrvatske. U stvarnosti ovog prelijepog dvorca obitelji Kulmer iz 1887. godine danas možemo vidjeti viziju Hrvatske 3. tisućljeća“ – rekao je ministar Dobrović, dok je Ljubomir Majdandžić, v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknuo da je energetski centar poznati europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina.

Inače, energetski centri su u pravilu prostor demonstracije najboljih tehnologija te mjesto provedbe obrazovnih aktivnosti. Nova vizija energetski održivog razvitka Europske unije do 2020. godine daje zasluženo veliki prostor te pruža brojne prilike za jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta kroz provedbu projekata obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Obnovljivi izvori energije su preduvjet energetski održivog razvoja, a na nacionalnoj i regionalnoj razini na javnom sektoru je da putem djelovanja na vlastitom području potakne njihovo aktivno korištenje.