Prijava

Vaša prijava

Samoborski proljetni sajam


U Samoboru je protekloga vikenda održan 13. Samoborski proljetni sajam. Otvorio ga je župan Stjepan Kožić.

„S ponosom mogu reći da je Samobor grad s najviše obrtnika, ali i najposjećenija turistička destinacija u županiji. No, nije to slučajno, nije se to dogodilo samo po sebi. Godinama je to pripremano kroz strateško planiranje, kako razvoja turizma tako i gospodarstva“, ustvrdio je župan, rekavši da je siguran da poduzetnici osjećaju i pomoć Županije. „Zajedno s gradom Samoborom možemo biti primjer drugima“, rekao je.

Na sajmu su, tradicionalno, sudjelovali proizvođači suhomesnatih proizvoda, sira, meda, domaćih sokova, vina, likera i rakija, kolača, kruha te bermeta. Pune blagajne poželio im je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, dok je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleša rekao da ovakav sajam „u stoljetnom biseru Zagrebačke županije“ dokazuje opstojnost obrtništva. „Sinergijom lokalne samouprave i udruženja obrtnika može se puno toga napraviti. Ono što znamo i možemo ne smije otići u zaborav, nego moramo prenijeti na mlade generacije“, poručio je Pleša. Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika Samobora, koje ove godine slavi 50. obljetnicu, rekao je da obrtnici danas rade vrhunskom tehnologijom i izvoze po čitavom svijetu. „Oni su ponos našeg Samobora!“, poručio je. Posebno je zahvalio županu Stjepanu Kožiću i gradonačelniku Samobora Kreši Beljaku koji su, istaknuo je, uvijek imali sluha za obrtnike.

Beljak je rekao da je Samobor zadnjih godina po svim ekonomskim pokazateljima najuspješniji grad u Hrvatskoj, a da to ne bi bio da nema uspješnih obrtnika i poduzetnika. Zahvalio je Županiji što je prepoznala Samobor kao „biser županije i Hrvatske“.

Ove godine, po prvi puta, upriličen je i Dječji proljetni sajam, uz sudjelovanje djece iz samoborskih osmogodišnjih škola i dječjih vrtića. Njime se, već od malih nogu, želi razvijati ljubav prema samoborskoj baštini, ali i učiti djecu da je najveća vrijednost stvoriti nešto vlastitim rukama te tako poticati i njihov poduzetnički duh.