Prijava

Vaša prijava

Skup ravnatelja javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima


Javna ustanova „Zeleni prsten“ domaćin je trodnevnog skupa ravnatelja županijskih i lokalnih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Svečanost otvorenja skupa upriličena je u Samoboru.

„Iznimno je važna razmjena iskustava, jer kod upravljanja zaštićenim područjima imamo slične probleme“, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten“. U prvom dijelu skupa razgovaralo se o izmjeni Zakona o zaštiti prirode te o projektu „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“.

„Prilika je to da razjasnimo mnoge dvojbe te oko nekih stvari donesemo zajednički zaključak“, dodala je Glasnović.

JU „Zeleni prsten“ upravlja s 23 zaštićena područja, a do 2020., rečeno je, bit će nositelj izrade 11 planova upravljanja ekološke mreže Natura 2000.

„Ovaj skup je prigoda da ravnatelji iz cijele Hrvatske vide naše izazove u upravljanju, ali i naše vrijednosti i prirodnu baštinu te dobru suradnju s korisnicima prostora“, ispričala je ravnateljica „Zelenog prstena“.

U ime Županije prisutne ravnatelje pozdravio je zamjenik župana Hrvoje Frankić. „Županija, pa time i grad Samobor mogu se pohvaliti odnosom prema zaštiti prirode koja se cijeni i poštuje“, rekao je Frankić.

Uvodno, prisutne su također pozdravili zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

Tijekom održavanja skupa njegovi će sudionici, uz ostalo, obići Park šumu „Tepec-Palačnik-Stražnik“, Grgosovu spilju, jezero Rakitje, Odransko polje, Turopoljski lug, Botanički rezervat „Cret Dubravica“...