Prijava

Vaša prijava

Održana tribina „Razvoj socijalnih usluga u zajednici“


Tribinom „Razvoj socijalnih usluga u zajednici“, Zagrebačka županija obilježila je Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopada. Za tribine se govorilo o programima pomoći u kući te udomiteljstvu.

Sudionike tribine uvodno je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak. „Županija sufinancira programe pomoći u kući u tri ruralne općine – Žumberku, Pisarovini i Pokupskom, sa značajnim brojem starijega stanovništva. Na taj se način poboljšava kvaliteta života starijih osoba u vlastitome domu, a istovremeno i odgađa njihov, mogući, smještaj u domove“, rekla je zamjenica Žužak.

O programu „Pomoć u kući“, koji se sufinanciranjem Zagrebačke županije provodi na području općina Žumberak, Pisarovina i, od ove godine, općine Pokupsko govorili su Zdenko Šiljak, načelnik Žumberka, i Štefica Radinić iz Udruge „Sveti Martin“.

Program „Pomoć u kući starijim osobama“ pokrenulo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a redefiniralo ga je 2014. Ministarstvo socijalne politike i mladih, kada veliki broj korisnika ostaje bez prava na ovu pomoć. No, sufinanciranjem Zagrebačke županije program se, za veći broj korisnika, nastavlja u ožujku 2015. godine. Njime je danas obuhvaćeno 110 osoba. Pravo na pomoć u kući, odlukom župana, imaju osobe koje žive u staračkim domaćinstvima, čija mjesečna primanja ne prelaze iznos od 3500 kuna i nemaju zaključene ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

Pomoć u kući pružaju i gradska društva Crvenoga križa - u Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. O njihovim aktivnostima govorila je Suzana Strunjak, ravnateljica GD-a Crvenoga križa Velike Gorice. Uz dostavu hrane, programom je obuhvaćena i njega u kući, poput pomoći kod održavanja osobne higijene i pospremanja. Također, gradska društva Crvenoga križa u Zaprešiću i Velikoj Gorici imaju i pučku kuhinju.

Tradicija udomiteljstva na području Zagrebačke županije „vrlo je jaka“, za izlaganja „Udomiteljstvo u RH“ rekla je Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor. Po broju udomiteljskih obitelji naša je županija među prve tri županije u RH. Zadnji podaci govore da je registrirano preko 450 udomiteljskih obitelji, koje skrbe o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci i mladima te odraslim osobama s invaliditetom, psihički bolesnim osobama te starijim i nemoćnim osobama. U udomiteljskim obiteljima, prema iznesenim podacima, smješteno je preko 650 korisnika.

„Udomiteljska skrb je u nadležnosti centara za socijalnu skrb, a kako bi povećali interes za udomiteljstvo, Županija je ovih dana tiskala promotivne materijale u kojima su navedeni uvjeti koje udomiteljske obitelji moraju zadovoljiti“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Verica Stunja, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Jastrebarsko, održala je izlaganje „Pomoć u kući - socijalna usluga u sustavu socijalne skrbi“, a uvodno izlaganje „Prevencija institucionalizacije starijih osoba - razvoj usluge pomoći u kući“ imala je Ivančica Mamek Jagić, načelnica Sektora za razvoj socijalnih usluga i koordinaciju pružatelja usluga Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.