Prijava

Vaša prijava

Sjednicu održalo Gospodarsko-socijalno vijeće


Sjednicu je održalo Gospodarsko-socijalno vijeće u Zagrebačkoj županiji. Razgovaralo se o organizaciji i stanju sustava civilne zaštite i problematici strukovnog obrazovanja.

Sjednica je održana u Veleučilištu Velika Gorica, pa je članove GSV-a uvodno pozdravio dekan Ivan Toth, podsjetivši da je ova visokoškolska ustanova jedina u RH koja školuje stručnjake za krizni menadžment. O sustavu civilne zaštite u županiji govorio je Branko Herček, viši stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije, a o civilnoj zaštiti u Republici Hrvatskoj Petar Vitas, načelnik sektora Civilne zaštite u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ujedno i predavač na Veleučilištu Velika Gorica. Članovi GSV-a, uz ostalo, dobili su i odgovor na pitanje tko upravlja tzv. atomskim skloništima, čija je gradnja svojevremeno bila i zakonska obveza. O javnim skloništima brigu trebaju voditi jedinice lokalne samouprave, a o skloništima sagrađenima u stambenim zgradama suvlasnici zgrade.

Kao uvod u razgovor o problematici strukovnoga obrazovanja, Savjetovalište za studente „Sova“ Veleučilišta Velika Gorica predstavio je Marko Toth, a o programima Županije govorio je pročelnik za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vjeran Štublin.

Toth je rekao da je jedan od ciljeva „Sove“ povezati studente s potencijalnim poslodavcima.

„Veleučilište Velika Gorica poslodavcima pruža mogućnost 'oblikovanja' potencijalnih zaposlenika, nadograđujući njihove kompetencije već za vrijeme studija“, rekao je Toth.

Na prostoru županije djeluju dvije strukovne škole - u Velikoj Gorici i Samoboru, a ostale srednje škole unutar svojih programa imaju i strukovno obrazovanje. Županija školama pomaže na razne načine, a uz ostalo, rekao je pročelnik Štublin, i osiguravanjem sredstava za opremanje praktikuma prilikom uvođenja novih nastavnih programa. Tako su ove godine osigurana sredstva za opremanje praktikuma u SŠ Dugo Selo za školovanje računalnih tehničara za strojarstvo i u SŠ Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini za školovanje tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.