Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća


U prostorijama Zagrebačke županije održana je 18. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća  Zagrebačke županije na kojoj su članovi vijeća upoznati s Prijedlogom proračuna Zagrebačke županije za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu o čemu je uvodno govorio pročelnik Upravnog odjela za financije Ivica Bošnjak. 

U odnosu na prethodnu godinu, konsolidirani proračun veći je za 7,6%, a izvorni proračun za 4,8%. Povećanja sredstava u 2018. godini predviđena su u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb gdje se namjerava uz pomoć europskih fondova napraviti energetska obnova domova zdravlja u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću. Također, veća sredstva predviđena su i u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša gdje će se sredstvima europskih fondova, uspostaviti lokalna mreža za praćenje kvalitete zraka te u Upravnom odjelu za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za prijavu projekata na fondove EU.

Prijedlog Programa javnih potreba u školstvu, sportu, kulturi i tehničkoj kulturi iznio je pročelnik UO za prosvjetu kulturu, šport i tehničku kulturu Vjeran Štublin koji je naglasio da će povećanje proračuna biti iskorišteno za kapitalnu izgradnju, a više sredstava predviđeno je i za Zajednicu tehničke kulture Zagrebačke županije čiji članovi redovito na svjetskim izložbama postižu vrhunske rezultate te za Sportski savez osoba s invaliditetom.

Članovi Vijeća upoznati su s Prijedlogom javnih potreba u zdravstvu i socijalnoj skrbi u 2018. godini  koji je iznijela pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak napomenuvši kako se nastavlja program Pomoć u kući u općinama Žumberak, Pisarovina i Pokupsko te kako je u 2018. godini planirano povećanje sredstava za liječenje branitelja u SB Naftalan. Novost u proračunu su klupe za dojenje koje se planiraju postaviti u svim gradovima na području županije kako bi se potaknulo majke na dojenje u javnosti te pritom osvijestila javnost te program palijativne skrbi kojeg vodi posebno povjerenstvo, a ima za cilj pružanje pomoći oboljelima od demencije, Alzheimera i Parkinsonove bolesti.

Na iznijeti prijedlog proračuna te programe javnih potreba članovi Vijeća dali su pozitivno mišljenje.

Također, članovi Vijeća usuglasili su se da će sljedeću sjednicu održati uoči Dana socijalnog partnerstva koji se obilježava 21. siječnja i na nju će pozvati predstavnika Agencije za strukovno obrazovanje odraslih te ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, Zdenka Majzeca kako bi mogli dati svoje prijedloge koje dionice cesta bi trebao obuhvatiti plan rekonstrukcije i obnove cesta za 2018. godinu.