Prijava

Vaša prijava

Održan sastanak premijera Plenkovića sa županima


Premijer Vlade RH Andrej Plenković, zajedno s ministrima, sastao se treći put u nepunih godinu dana s članovima Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, odnosno županima, te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina. U ime Zagrebačke županije sastanku je prisustvovao župan Stjepan Kožić.

Domaćin ovog sastanka kojim se općenito nastoji smanjiti nejednakosti i poticati ravnomjeran regionalni razvoj bila je Šibensko-kninska županija, odnosno njezin župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

„Zalaganje za spuštanje nadležnosti s državne na županijsku razinu nastavljamo i dalje svjesni potrebe za promjenom upravljanja razvojem na jedan suvremen i europski način, a da pritom kao jedince ostanemo najbliže svojim građanima i potrebama lokalne zajednice“, izjavio je Pauk predstavivši potom ciljeve Odluke o pokretanju inicijative za snažnijim uključivanjem županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.

„Želimo preuzeti odgovornost za pravovremeno, kvalitetno i stručno sudjelovanje u procesu pripreme i provedbe procesa izrade operativnih programa, želimo osigurati primjerenu zastupljenost interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020. i želimo postati jedinstveni servis za djelotvorno sudjelovanje i podršku nacionalnim tijelima u procesu programiranja i planiranja  aktivnosti u okviru kohezijske politike EU nakon 2020“, rekao je Pauk dodavši da je prvi korak intenziviranje odnosa s poljskim regijama koje su ulazak u EU dočekale spremne, uključujući svoje regije u programiranje operativnih programa zbog čega su u deset godina Poljaci povukli preko 82 milijarde eura.

Premijer Plenković istaknuo je kako Republika Hrvatska po prvi puta od ulaska u Europsku uniju ima priliku utjecati na kreiranje kohezijske politike i novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine, a samim time i snažnije promicati interese svojih građana. Također, osvrnuo se i na to kako je Vlada RH, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, projektom Slavonija, Baranja i Srijem već pokrenula procese smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj, a napori uloženi u učinkovitije korištenje prednosti članstva i korištenje bespovratnih sredstava EU dovest će do formiranja gospodarski snažnih i konkurentnih europskih regija.

Na sastanku je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila aktivnosti Ministarstva usmjerene jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača i poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić županima je predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnju ribarskih luka, ali i reformske zakone u poljoprivredi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i Zakon o poljoprivredi.