Prijava

Vaša prijava

Održan okrugli stol „Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi“


U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Hrvatska zajednica županija je u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) organizirala okrugli stol "Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi".

U ime Zagrebačke županije prisutnima se uvodno obratio zamjenik župana Hrvoje Frankić.

 „Što smo mi više transparentni to će građani imati više povjerenja u nas. Prema istraživanjima o zastupljenosti korupcije, Hrvatska je ovdje na samom dnu. Zbog toga antikorupcija predstavlja područje na kojem treba intenzivno raditi cijelo društvo – od onih koji biraju, do onih koji prate, nadziru i sankcioniraju svaku pojavu korupcije“, rekao je zamjenik župana Frankić pohvalivši projekt Hrvatske zajednice županija Otvoreni proračun kao jedan od dobrih alata koji pomažu u sprječavanju korupcije.

Na povezanost makroekonomskih čimbenika na korupciju u pojedinoj zemlji osvrnuo se profesor sa Sveučilišta Sjever Igor Klopotan. Objasnio je kako prema istraživanju, BDP, nezaposlenost i visina prosječnog neto dohotka izravno utječu na ozbiljnu količinu korupcije u jednoj državi.

O političkom utjecaju u profesionalnim strukturama javnih institucija kao čimbeniku korupcijskog rizika govorio je Renato Matić s Hrvatskih studija, dok je Duje Prkut iz GONG-a pohvalio zakonodavni okvir koji se tiče korupcije te neovisne institucije Povjerenstva za sukob interesa i Povjerenika za informiranje.

Okrugli stol zaključen je tezom kako je korupcija jedna od tema koja treba biti nacionalni prioritet te da ju treba riješiti kako bi se mladim generacijama pokazalo da imaju temelje za bolju budućnost.

Inače, okrugli stol jedna je od aktivnosti projekta „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ financiranog od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora (Small Grants Program). U suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose, Hrvatska zajednica županija će ovaj projekt provoditi do 29. rujna 2018. godine. Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji će tijekom ovog jednogodišnjeg projekta učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi.