Prijava

Vaša prijava

Održana 31. Samoborska salamijada


Marko Nagić iz Svetog Martina pod Okićem, u kategoriji domaćih proizvođača i njegov unuk Tomo Naglić, u kategoriji domaćih uzgajivača svinja, ovogodišnji su dobitnici Velike zlatne šajbe, najvišega priznanja Samoborske salamijade.

Među proizvođačima salama iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, Veliku zlatnu šajbu osvojio je Damjan Habinc iz Sevnice (Slovenija), a u posebnoj kategoriji (dominirale su špekovke) Andrejka Zobarič iz Dobove (Slovenija). Iako ova sezona, zbog niskih temperatura, proizvođačima salama nije pogodovala, ocjenjeno je 35 uzoraka više nego lani.

„Duga, blaga jesen, a onda 'nikakva' zima, s temperaturama i do 15 stupnjeva, zahtijevali su od proizvođača salama veliku umješnost. Rekao bih da su majstori, u takvim uvjetima, postali velemajstori. Sve salame koje su dostavljene na ocjenjivanje visoke su kakvoće. Nijedan uzorak nije bio odbačen. Govori to da i sami salameri rade predselekciju, pa one salame koje se ne pokažu dobrima ni ne dostavljaju na ocjenjivanje“, komentirao je Dubravko Viduč, predsjednik Udruge „Zlatna šajba“, organizatora Salamijade.

U ime Županije, 31. Salamijadi je prisustvovao županov izaslanik Josip Kraljičković, pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

„Samoborska salama je najpoznatiji samoborski proizvod u 21. stoljeću. A tko je za to, osim proizvođača, najzaslužniji? Zagrebačka županija! Zašto? Zato što je pokrenula projekt stvaranja Samoborske salame kao županijske robne marke“, rekao je Kraljičković, dodavši da Samoborska salama na najbolji mogući način promovira Samobor kao turističko-gastronomsku destinaciju.