Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Izvršnog odbora HZŽ-a


Primarna zdravstvena zaštita, odnosno novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, bila je glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Sastanku s predstavnicima regionalne vlasti prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a inače ta je točka dnevnog reda uvrštena upravo na inicijativu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Raspravu o prijedlogu Zakona koji mijenja strukturu primarne zdravstvene zaštite u odnosu na županije kao osnivače ustanova otvorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. „Primarna zdravstvena zaštita mora osigurati dovoljan standard i to je stav kojeg se čvrsto držimo. Važne su nam opće bolnice kojima sanacija nije pomogla, a kada govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, domovi zdravlja će novim prijedlogom Zakona doći u nepovoljan položaj“, rekao je Pauk.

Ministar Kujundžić je istaknuo da su dva subjekta na koji se novi nacrt Zakona fokusira pacijenti i liječnici, a cilj je zakona poboljšati kvalitetu, omogućiti ravnopravan položaj svih liječnika i regulativom osigurati sve što ulazi u model ordinacija po uzoru na europske modele. Dodao je i da uvijek ima mjesta poboljšanju te će se, sukladno prijedlozima, nacrt Zakona još mijenjati, ali i da mu je cilj osigurati stabilnost sustava.

Podsjetimo, novi prijedlog Zakona donosi promjene u modelu koncesija koji bi trebao prijeći u model ordinacija kojim bi došlo do djelomične privatizacije primarne zdravstvene zaštite, ali ne rješava pitanja mrtvozorstva i dežurstva koja predstavljaju velik problem u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Na sjednici Izvršnog odbora predsjednik Pauk je u ime Hrvatske zajednice županija potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva te pritom istaknuo da se nada da će ubrzo i županije pojedinačno potpisati Deklaraciju kako bi se ostvarila što bolja suradnja s civilnim društvom po regionalnim sredinama. Iza Deklaracije stoji vladin Ured za udruge, a njome se želi razvijati suradnja javne vlasti s građanima i civilnim društvom u stvaranju, provedbi i praćenju javnih politika.

Također, na sjednici je istaknuto da će Hrvatska zajednica županija 18. svibnja ove godine proslaviti 15. obljetnicu osnutka svečanošću u Hrvatskom saboru. Tom prigodom će biti proglašene i prve „Županije – prijatelji djece“. Ovaj status se dodjeljuje na pet godina i potrebno ga je obnavljati, a županija koja je prijatelj djece naglasak stavlja na sretno djetinjstvo u središte svojih kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, demografskih radnji i društvenih politika, poštujući načelo jednakih mogućnosti za svu djecu.

Uz ove, teme sjednice odnosile su se provedbu aktualnih zakona u poljoprivredi – Zakon o zaštiti životinja, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a razgovaralo se i o obnovi postojećeg stambenog fonda. Zaključeno je da će se sa zajedničkim stavom i dalje istupati prema resornim ministarstvima kako bi se ukazalo na izazove koji se pojavljuju na terenu prilikom provedbe zakona.

U ime Zagrebačke županije sjednici su prisustvovali zamjenik župana Hrvoje Frankić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.