Prijava

Vaša prijava

Jubilarna 50. izložba vina u Svetom Ivanu Zelini


Traminac Stjepana Đurinskog, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015., šampion je jubilarne, 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, koja se od 1968. održava u Svetom Ivanu Zelini. Ove godine s rekordnih, 369 ocijenjenih vina. Traminac Đurinskog, osim šampionske, primio je i nagradu za najbolje ocjenjeno predikatno vino.

Među 21-om kraljevinom, nagrada „Ljerka Habuzin“, za najbolje ocjenjenu, pripala je OPG-u Puhelek Purek, a vinarima Zagrebačke županije pripale su i nagrade za najbolje ocjenjeni pjenušac izložbe - uručena je Željku Kosu za pjenušac „Anita“, berba 2014., kao i za najbolje bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera u konkurenciji vinara sjeverozapadne Hrvatske - uručena je Josipu Rajakoviću za traminac iz 2017. godine.

Dvodnevnu izložbu - u sklopu koje je, uz ostalo, otkrivena i bista Dragutina Stražimira, svećenika, prosvjetitelja i organizatora prve izložbe vina u Zelini, daleke 1860. - otvorio je izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. U ime Županije, pokrovitelja izložbe, prisutnima se obratio župan Stjepan Kožić, a njezinu otvorenju prisustvovali su i predsjednik Skupštine Damir Mikuljan i potpredsjednica Ljubica Ambrušec.

„Ponosan sam na kvalitetu zelinskih vina koja se zadnjih godina značajno podigla. Čini se da je razlog tome, prije svega, što vinari poštuju savjete stručnjaka. Izuzetno se dobrim čini i što se vinogradarstvom bave mladi ljudi koji su završili agronomski fakultet. To je garancija da će kvaliteta rasti i da će ova divna vina biti ne samo na našim, nego i na stolovima Europske unije“, rekao je župan.