Prijava

Vaša prijava

Posjet izaslanstva austrijske pokrajine Štajerske


U sklopu boravka u Hrvatskoj, u radnome posjetu Županiji boravili su načelnici/poglavari 12 okruga austrijske pokrajine Štajerske.

Posjet je organiziran u suradnji s Hrvatsko-austrijskom vanjskotrgovinskom komorom. Goste je primila zamjenica župana Nadica Žužak, a zanimao ih je ustroj Županije, njezine ovlasti i opseg poslova koje obavlja. U Austriji je ukupno 78 okruga čiji su poglavari nadležni za provedbu saveznih i pokrajinskih (zemaljskih) zakona.

„Univerzalna smo služba koja pokriva provedbu zakona iz područja ulaganja, obrta, industrije, zaštite prirode, socijalne politike, sigurnosti... Nismo neposredno birani, nego smo od Vlade imenovani predstavnici“, pojasnio je Alexander Majcan, načelnik okruga Jugoistočna Štajerska.

Zamjenica Žužak uz ostalo je rekla da se na prostoru Zagrebačke županije nalazi tvornica najbržega električnog automobila na svijetu, Specijalna bolnica „Naftalan“, specifična po liječenju psorijaze, kao i skijaška staza na kojoj se održava „Snježna kraljica“.

S položajem, prometnim i gospodarskim potencijalom te poslovima koje obavlja Županija goste je upoznao pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić. Uz ostalo je rekao da su poduzetnici koji posluju na prostoru županije ostvarili u 2017. ukupnu dobit od 350 milijuna eura, što je za hrvatske prilike izuzetno visoko i što Zagrebačku županiju svrstava na drugo mjesto u RH po ostvarenoj dobiti poduzetnika, odmah iza grada Zagreba. Rekao je i da su strana ulaganja na prostoru županije, od 1993. do 2017. ukupno iznosila 1,7 milijardi eura.