Prijava

Vaša prijava

Održana 18. sjednica Skupštine HZŽ-a


Članovi Skupštine Hrvatske zajednice županija održali su svoju 18. sjednicu na kojoj je najviše govorilo o procesu koji će iduće godine obuhvatiti sve županije u RH, a radi se o prijenosu dijela poslova ureda državne uprave županijama.

„Vlada Republike Hrvatske prepoznaje napore Hrvatske zajednice županija i zbog toga vas vidimo kao partnere u procesu decentralizacije. Uključeni ste u izradu zakonskih rješenja, sudjelujete u radnim skupinama, a od 1. siječnja 2020. preuzet ćete dio poslova državne uprave, što je samo početak daljnje funkcionalne decentralizacije“, istaknula je državna tajica Ministarstva uprave Josipa Rimac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i šibensko-kninski župan, Goran Pauk objasnio je kako će sukladno tom prijenosu biti potrebno mijenjati 41 zakon, 7 uredbi i 13 pravilnika, a govorio je i o novoj financijsku perspektivu koja Europu čeka nakon 2020. godine.

„Uoči nove financijske perspektive, važno je zajednički djelovati i poticati jedinice regionalne samouprave na gospodarski rast, tehnološki razvitak i primjenu politika koje vode društvenom napretku i stvaranju jedinstvene Europe“, rekao je Pauk.

Gosti današnje skupštine bili su i predstavnici Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske REGEA koji su održali prezentaciju o novim načinima financiranja izgradnje, dogradnje i energetske obnove javnih zgrada, ističući da su županije jedinice koje najviše ulažu u taj sektor. „Glavna značajka novog modela jest da javni sektor ima mogućnost pokretanja većeg broja projekata u značajno kraćem vremenskom razdoblju. Također, tu je i obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja i to obavezno s nižim ukupnim troškovima“, rekao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac te predložio pokretanje Nacionalnog Programa financiranja projekata izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture.

Navedeni program osigurao bi ujednačen razvoj županija, gradova i općina, dostizanje ciljeva zadanih nacionalnim i europskim strategijama, fiskalnu održivost te efikasniju javnu upravu i povećanje kvalitete javnih usluga.


Konačna lista za stipendije za 2018./2019.

U prometnoj nesreći kod Selnice poginuo muškarac (41)