Prijava

Vaša prijava

Tematska sjednica Savjeta za socijalnu skrb


Tematsku sjednicu, otvorenu za javnost, održao je u Zaprešiću Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije. Govorilo se o palijativnoj skrbi, pravima u sustavu socijalne skrbi i programu zapošljavanja žena „Zaželi“.

Na prostoru županije, u sklopu županijskoga Doma zdravlja, od prošle godine rade tri mobilna palijativna tima. Tim čine liječnik obiteljske medicine i dvije medicinske sestre.

„Mobilni palijativni timovi nastoje suzbiti, odnosno ublažiti fizičke, psihosocijalne i duhovne tegobe umirućim i pacijentima s teškim, uznapredovalim bolestima. Smatramo se produženom rukom liječnika obiteljske medicine“, govoreći o palijativnoj skrbi na području županije, rekla je liječnica Marina Milić, specijalistica obiteljske medicine, članica mobilnoga palijativnog tima u ispostavi Doma zdravlja u Samoboru. Podsjetila je da jedan palijativni tim, prema našem zdravstvenom standardu, pokriva područje od 100.000 stanovnika, te da su palijativni pacijenti u 80 posto slučajeva osobe oboljele od karcinoma.

Mobilni palijativni tim u ispostavi Doma zdravlja u Samoboru, osim ovoga grada, pokriva i područje Svete Nedelje, Zaprešića i Jastrebarskoga s okolnim općinama, tim u Ivanić-Gradu područje Ivanić-Grada, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, a tim u Velikoj Gorici područje Velike Gorice i Dugog Sela.

O pravima i uslugama u sustavu socijalne skrbi, kao i o skrbi koju osobama starije životne dobi pružaju centri za socijalnu skrb govorila je Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Samoboru. Osobama starije životne dobi uputila je apel da se dobro upoznaju s posljedicama potpisivanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

„Ovo je ozbiljna stvar, a postupci osporavanja potpisanoga ugovora su dugotrajni, iscrpljujući i neizvjesni. Kada vam netko ponudi takav ugovor dobro razmislite i raspitajte se što vam on donosi. Ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju 'prepreka' je za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi“, rekla je Koražija.

S programom „Zaželi“, čija se provedba financira iz Europskoga socijalnog fonda, prisutne je upoznala Ivana Rogina iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava. U okviru ovoga programa planirano je zapošljavanje ukupno 7500 žena s područja cijele RH, iz skupine teže zapošljivih osoba, odnosno pomoć i podrška za 30.000 starijih i nemoćnih osoba. Na području Zagrebačke županije dosad je kroz ovaj program ugovorena provedba sedam projekata, a za još dva je odobreno financiranje. Nositelji dosad ugovorenih projekata su gradska društva Crvenoga križa u Vrbovcu, Svetom Ivanu Zelini, Ivanić-Gradu i Dugom Selu, općine Kravarsko i Pokupsko, Udruga „Sveti Martin“ Pisarovina i LAG „Sava“. Ukupno je za provedbu ovih projekata osigurano 27,5 milijuna kuna, zaposlene su 132 žene, a pomoć prima 695 korisnika. Pomoć se sastoji u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće, brizi o higijeni krajnjega korisnika, dostavi lijekova, plaćanju računa...

Sudionicima sjednice uvodno su se obratili predsjednik Savjeta Josip Držaić, predsjednik Kluba umirovljenika Zaprešić Josip Brajdić, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

 


Županijsko natjecanje u badmintonu