Prijava

Vaša prijava

Održan „IV. Obrtnički forum - obrtništvo Zagrebačke županije“


Raste broj obrtnika na prostoru Zagrebačke županije! Lani ih je bilo šest posto više nego godinu dana ranije, a početkom ove u evidenciji je bilo 5087 obrta.

„U sinergiji sa Zagrebačkom županijom poboljšavamo stvari kako bi obrtnicima olakšali poslovanje. Ima problema, ali bitno je da se 'kotač vrti', da se oni rješavaju“, u uvodu „IV. Obrtničkog foruma - obrtništvo Zagrebačke županije“, kojom prigodom su i izneseni podaci o broju obrta, rekao je Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb. Forum je, u organizaciji Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb održan u Ivanić-Gradu. Govoreći o izazovima u obrtništvu, Šabić je rekao da je najveći problem nedostatak radne snage.

„Ni u jednoj struci nema dovoljnog broja radnika. Moramo prevenirati, a najbolja prevencija je obrazovanje djece. Obrtništvo im daje kruh u ruke! Djeca koja završe obrtničko zanimanje ili će raditi kod obrtnika ili će otvoriti vlastiti obrt“, istaknuo je Šabić. Problem u obrtništvu, dodao je, predstavlja i 'papirologija', koju bi trebalo pojednostaviti, a u urbanim sredinama problem je i otkup poslovnih prostora.

„U proceduri su izmjene zakona o obrtu. U Ministarstvu imaju sluha, nadam se da će se neke stvari posložiti onako kako nama odgovara“, rekao je Šabić. U obraćaju sudionicima foruma, župan Stjepan Kožić je rekao da vjeruje da su otvaranju novih obrta pridonijele i mjere koje provodi Županija.

„Kroz proračun za poduzetništvo izdvajamo značajna sredstva. U zadnje četiri godine izdvojili smo preko 20 milijuna kuna, a samo lani 8,5 milijuna. Sredstva za poticanje razvoja poduzetništva osigurali smo i u ovogodišnjem proračunu. Nadam se da će ona biti poticaj novom poslovnom uzletu“, rekao je župan, koji je govorio i o centrima kompetencija.

„Pred nama je uspostava regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva. Nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a partneri su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. Razradili smo ideju, radimo na prijavi projekta i vjerujem da će on proći. Iznosi o kojima se radi nisu mali, radi se o ulaganju od oko 70 milijuna kuna. Time bismo djeci stvorili izuzetno kvalitetne uvjete za školovanje i edukaciju, za ono što ih čeka u obrtništvu“, rekao je župan.

U sklopu foruma održana je panel rasprava „Izazovi i perspektive u obrtništvu Zagrebačke županije“. Panelisti su bili Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije, Ivana Mikek Kupres, rukovoditeljica u središnjem uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Mirela Alpeza iz Centra za razvoj poduzetništva i Damir Šoh, direktor tvrtke „Brodoto“. Odgovarali su na pitanja o pomoći regionalne samouprave poduzetnicima, o motiviranju mladih da se odluče za obrtnička zanimanja, o alternativnim načinima financiranja, poput crowdfundinga, o mjeri samozapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, o transferu poslovanja...