Prijava

Vaša prijava

Predstavljen Program poticanja razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora


Predstavnicima gradova i općina, poljoprivrednicima, predstavnicima udruga, zadruga, saveza i LAG-ova, šumoposjednicima, ovlaštenicima ribolovnog prava... predstavljen je Program poticanja razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Zagrebačke županije u 2019. godini. Kroz natječaje i javne pozive ove će godine biti dodijeljeno bespovratnih 10,4 milijuna kuna. Otvorene natječaje i javne pozive predstavili su djelatnici Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, a o novinama koje su uvedene u poticanje poljoprivrede govorio je pročelnik Josip Kraljičković.

„Cilj nam je fokusirati se i sredstva usmjeriti prema onima koji se profesionalno bave poljoprivredom, posebno prema mladim poljoprivrednicima“, rekao je pročelnik, posebno naglasivši novine u javnom pozivu za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu.

„Potpore mogu ostvariti isključivo poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih proizvođača do 31. prosinca 2018 godine. Svi koji su do tada upisani i prijave se na javni poziv moći će ostvariti potporu do 30 posto prihvatljivih troškova, oni koji se profesionalno bave poljoprivrednom, dakle plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje i u registru su poreznih obveznika, kao i oni koji se bave ekološkom poljoprivredom moći će ostvariti potporu do 50 posto prihvatljivih troškova, a za mlade poljoprivrednike (one koji zadovoljavaju uvjete „profesionalnog poljoprivrednika“ i nisu stariji od 40 godina; op.a.) potpora iznosi do 70 posto prihvatljivih troškova“, pojasnio je Kraljičković. Maksimalni godišnji iznos koji jedan korisnik može ostvariti kroz javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti je 150.000 kuna. Novina je i da se na javni poziv može prijaviti putem sustava ePrijave, koji je dostupan na mrežnoj stranici www.eprijave.hr. Kraljičković je rekao da se mjerama poticanja poljoprivrede pokrivaju sve potrebe korisnika, osim nabave poljoprivredne mehanizacije.

Osim s javnim pozivom za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu, prisutni su pobliže upoznati i s javnim pozivima za dodjelu sredstava programima/projektima za gradnju i uređenje infrastrukture ruralnih prostora te dodjelu potpora lovstvu, kao i javnim natječajima za poticanje razvoja ribarstva i dodjelu potpora udrugama za redovito poslovanje, edukaciju i gospodarske manifestacije.