Prijava

Vaša prijava

Honeoye - najbolja sorta jagode u 2019!


U sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“, koju zajedno organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb, održano je, na obiteljskom gospodarstvu Karla Kosa u Svetom Ivanu Zelini, potrošačko ocjenjivanje plodova jagoda. Ocijenjeno je 11 sorata koje su u uzgoju na prostoru županije i Zagreba - Clery, Alba, Joly, Asia, Premy, Albion, Dely, Dukat, Honeoye, Mara des Bois i Quicky. Najboljom od njih proglašena je Honeoye sorta!

„Sve što radimo, radimo s ciljem promocije jagode kao zdravog proizvoda koji istoga dana kada je ubran dolazi na tržnicu. To je najsvježiji i najzdraviji proizvod“, komentirao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, dodavši da ovakva ocjenjivanja najviše koriste proizvođačima kako bi spoznali koja sorta kod potrošača 'najbolje prolazi' i kako bi se, eventualno, iduće godine odlučili za povećanje njezina uzgoja. Zasad kod potrošača, rekao je Željko Varga, predsjednik Udruge „Jagodni prsten“, najbolje prolazi sorta Clery.

„Radi se o starijoj sorti na koju su potrošači naučeni i najviše je traže. Ona je u našoj proizvodnji zastupljena s oko 70 posto“, rekao je Varga. Komentirajući ovogodišnju sezonu rekao je da su jagode, uslijed čestih kiša, nešto slabije kakvoće. „Nema sunca, nema ni šećera u jagodi!“, rekao je.

Članovi udruge „Jagodni prsten“, njih dvadesetak s prostora Zagrebačke županije, u nasadima imaju oko 600.000 sadnica jagode, dok se ukupna količina na području županije procjenjuje na oko milijun sadnica.

Boris Duralija sa zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, voditelj ocjenjivanja, rekao je da svaki ocjenjivač (potrošač) ima drugačiji 'ideal' najukusnije (najbolje) jagode.

„Nekome se sviđa slađa, nekome kiselkastija, nekome sitnija, nekome krupna...“, rekao je.

Ocjenjivači su vrednovali vanjski izgled i unutarnja svojstva jagode, njezin oblik i boju, aromu, odnos kiselina i šećera... Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni uskoro.