Prijava

Vaša prijava

Predstavljeni rezultati projekta „Klonska selekcija kultivara kraljevina“


Nakon 15 godina provedbe - stručnih i znanstvenih, terenskih i laboratorijskih istraživanja, završen je projekt „Klonska selekcija kulltivara kraljevina“. Rezultat su četiri certificirana klona, koja će na tržištu biti od 2020. godine. Rezultati projekta, čiji je nositelj bio zagrebački Agronomski fakultet, predstavljeni su u Svetom Ivanu Zelini.

„Svaki je odabrani klon na svoj način specifičan. Rodniji, mirišljaviji, klon koji daje rastresitije grožđe, klon za pjenušce, za 'gemište'... Proizvođači su sada dobili mogućnost izbora“, rekao je Edi Maletić iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, uz Ivana Pejića iz Zavoda za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku, voditelj projekta.

Projekt je realiziran financijskom potporom Zagrebačke županije i Grada Svetog Ivana Zeline.

„Cilj nam je sačuvati 'staro' i stvoriti temelj novim naraštajima za komercijaliziraju starih, autohtonih sorta s obilježjima koja odgovaraju suvremenom potrošaču, a proizvođaču osiguravaju dohodak koji je važan za nastavak bavljenja ovom proizvodnjom i nastavak života na ruralnom području,“ rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu, dodavši da je kraljevina gospodarski zanimljiva sorta, za koju postoji interes i kod vinara i kod potrošača. Rekao je da će Županija nastaviti razvijati ovaj projekt, a kao jednu od mogućnosti naveo je sufinanciranje sadnje odabranih klonova kraljevine.

Odabrani klonovi izdvojeni su na području Biškupeca, Blaževdola i Plešivice.


Županijsko natjecanje VZZŽ

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike