Prijava

Vaša prijava

Izložba vina kontinentalne Hrvatske


Izborna berba prosušenih bobica traminca, ubranih 2017., šampionsko je vino 51. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održane u Svetom Ivanu Zelini. Isto vino, odnjegovano u podrumu Josipa Rajakovića, u vinogorju Krašić, šampion je ocjenjivanja vina Zagrebačke županije.

Ocjenjivačka komisija kušala je ove godine 300 pristiglih vina, od čega su njih 177 proizveli vinari iz Zagrebačke županije.

- Jedna smo od najuspješnijih vinogradarsko-vinarskih županija u Hrvatskoj. O tome govori kvaliteta vina naših vinara, i to ne samo na domaćim ocjenjivanjima. Kvalitetu je iznjedrilo znanje, iskustvo, ali siguran sam i dio onoga što Županija ulaže u vinogradare i vinare. Stoga, nije neočekivano da ove godine šampion 51. izložbe vina kontinentalne Hrvatske dolazi iz Zagrebačke županije - prigodom njezina otvorenja rekao je župan Stjepan Kožić. Uz njega, na otvorenju izložbe bio je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, rekavši da su ovakve manifestacije itekako potrebne da se vina međusobno usporede, da se podigne ljestvica njihove kakvoće, da vinari postanu još konkurentniji, a oni koji se pojavljuju po prvi puta otkriju kakvoću svojih vina tržištu.

Josip Rajaković, šampion izložbe i županijskoga ocjenjivanja, veliki je zaljubljenik u vino. Gospodarstvenik je, primarna mu je djelatnost proizvodnja stolarije i bravarije, no zadnjih godina, na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina, redovito osvaja zlatne priznanja. Zasluga je to, reći će, i njegova enologa Gorana Marmilića. Rajaković, uz vlastiti vinograd, surađuje s nekolicinom kooperanata, od kojih otkupljuje grožđe. I on se zadnjih godina okušao u proizvodnji pjenušavih vina, pa je njegov pjenušac „Grünwald“, berbe 2015., na ovogodišnjoj izložbi vina kontinentalne Hrvatske, ali i na ocjenjivanju vina Zagrebačke županije (ocjenjivanja su održana istovremeno), dobio nagradu za najbolje ocjenjeno pjenušavo vino.

Nagradu „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocjenjeno vino autohtone sorte kraljevina dobio je OPG Stjepana Puheleka Pureka. Radi se o kraljevini berbe 2018., prepoznatljiva, jedinstvena, samo njoj svojstvena okusa. OPG Stjepana Puheleka Pureka dobio je i nagradu „Milan Pažić“ za najbolje ocjenjeno bijelo suho mirno vino - za sauvignon iz berbe 2017. Ovo je vino ujedno i najbolje ocjenjeno suho bijelo mirno vino sjeverozapadne Hrvatske, kao i Zagrebačke županije. Nagradu za najbolje ocjenjeno crno vino sjeverozapadne Hrvatske - za zweigelt, iz berbe 2018., dobio je OPG-u Zaleznik iz vinogorja Dugo Selo-Vrbovec. Ovo je vino i najbolje ocjenjeno ružičasto i crno mirno vino Zagrebačke županije. Najbolje ocjenjeno bijelo mirno vino s ostatkom šećera Zagrebačke županije je traminac Josipa Rajakovića, berba 2017., a najbolje ocjenjeno vino Zagrebačke županije iz posljednje godine berbe (2018.) chardonnay Obiteljskoga gospodarstva Jarec-Kure.

- Činjenica je da niti jedan poljoprivredni proizvod koji nastaje s ljubavlju prema zemlji ne izaziva toliko emocija i osjećaja kao vino. Istovremeno, izaziva i toliko brige, empatije, nervoze, strepnje... To što vino daje, kako spaja ljude, kako 'puni' srce i dušu... ne može ni jedan drugi poljoprivredni proizvod - za svečanosti otvorenja izložbe rekla je Ivana Alpeza, potpredsjednica ocjenjivačke komisije.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek, a uvodno se prisutnima obratio gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, još jednom podsjetivši na nedavno završeni, petnaestogodišnji projekt klonske selekcije kraljevine, kako je rekao godinama zanemarivana sorte koja se ponosno vraća na vinske karte renomiranih restorana i vinoteka.