Prijava

Vaša prijava

U pogon puštena solarna fotonaponska elektrana tvrtke Genera


U prostoru farmaceutske tvrtke Genera, koja u Kalinovici (Sveta Nedelja) proizvodi veterinarsko-medicinske proizvode i vitaminsko mineralne dodatke prehrani, u pogon je puštena integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe. Elektrana snage 1,5 MW godišnje će, očekuje se, proizvoditi 1500 MWh električne energije, što čini 30 posto svih potreba za električnom energijom u proizvodnim pogonima Genere. Fotonaponski moduli postavljeni su na preko 9000 četvornih metara raspoložive krovne površine.

„Fotonaponska elektrana je bitan iskorak u smanjenju poslovnih troškova naše tvrtke kao i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Godišnje očekujemo uštedu u potrošnji energije od oko milijun kuna“, na svečanosti puštanja u pogon  elektrane rekao je Hrvoje Bartovčak, rukovoditelj upravljanja objektima u tvrtki Genera, koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije Dechra Pharmaceuticals PLC sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Ian Page, glavni izvršni direktor Dechra Pharmaceuticals PLC-a, rekao je da je solarna elektrana samo dio noviteta koje je Genera uvela u svoje poslovanje zadnjih godina. 

Svečanosti je prisustvovao i župan Stjepan Kožić, izrazivši zadovoljstvo što je zasad najveća solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u RH smještena upravo na prostoru Zagrebačke županije. 

„Ona će pripomoći optimizaciji same proizvodnje, ali, bitno je, pridonijet će i zaštiti okoliša, jer ovdje se radi o obnovljivim izvorima energije“, rekao je župan, koji je u svome govoru naglasio i važnost razvoja poduzetničkih zona na području županije.

„Niz godina pripremamo poduzetničke zone kako bi se u njima mogli realizirati ovakvi projekti. Niz godina ulažemo i u naše poduzetnike koji danas ostvaruju značajne rezultate, pa su tako po ukupnom prihodu odmah iza poduzetnika grada Zagreba“, rekao je župan, istaknuvši i podatak o ulaganjima u vodnokomunalnu infrastrukturu na prostoru županije, a koja će do kraja ove godine dosegnuti iznos od 3 milijarde kuna.

Gradnja solarne fotonaponske elektrane tvrtke Genera koštala je 14,7 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun kuna bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

„Odobrena bespovratna sredstva iz EU fondova pokazatelj su da i gospodarstvo, uz prave partnere, može napraviti puno. Kod realizacije ovoga projekta s tvrtkom Genera smo bili 'na brzoj liniji', koliko smo mogli pomoći, pomogli smo“, rekao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje. 

Svečanosti puštanje u pogon elektrane, u kojoj se primjenjuje najmodernija "cloud" tehnologija, uz ostale su prisustvovali i Tomislav Pinter iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike. 


Ugodno i korisno: spojili ljetni kamp i pripreme

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike