Prijava

Vaša prijava

Bučijada iznova okupila brojne posjetitelje


Buča je, kažu, kraljica jeseni, a Bučijada kraljica jesenjih turističkih manifestacija u županiji. Ovogodišnja, 15. Bučijada u Ivanić-Gradu, održana protekloga vikenda, iznova je okupila bojne posjetitelje. Prodajni sajam bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih prehrambenih proizvoda, izložba skulptura i instalacija „Buča kao inspiracija“, kulturno zabavni program, gastro ponuda, promocija autohtona vina škrlet..., dio su sadržaja ove poznate manifestacije koju organizira Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada.

„Bučijada je naša najveća turistička, ali i gospodarska i gastronomska manifestacija. Ona je prilika da domaći proizvođači izlože svoje proizvode. Rekao bih, ona je eminentan skup proizvođača hrane“, komentirao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. Sudjelovalo je ove godine preko 200 izlagača, šezdesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 25 proizvođača bučinog ulja...

 „Ova je manifestacija prepoznata ne samo u Županiji, nego diljem Hrvatske. Zagrebačka županija se na turističkoj karti brendira kao gastro-eno-etno destinacija, a Bučijada, svakako, doprinosi tome“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak. Otvorenju Bučijade prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan rekavši da Ivanić-Grad i njegova okolica postaju sve važniji za proizvodnju bučinog ulja, koje je od iznimnog značaja za prehranu i zdrav organizam.

U ime predsjednika Sabora RH, manifestaciju je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, rekavši da se bučino ulje danas svugdje može pronaći, ali da mu je izvorni dom Ivanić-Grad. U ime predsjednika Vlade RH okupljenima se obratio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ustvrdivši da je buča nakada bila namirnica za prehranu životinja, a da se danas od nje rade razne delicije, i slatke i slane.

U sklopu Bučijade, Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizirala je stručni skup „Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani“. Govorilo se o važnosti korova u uzgoju uljne buče i mogućnosti njihova suzbijanja, bučinom ulju kao hrani i lijeku, zahtjevima kvalitete u proizvodnji i stavljanju na tržište bučinog ulja te o Bučijadi kao promotoru poljoprivrednih proizvođača.