Prijava

Vaša prijava

Uručena priznanja najboljim pčelarima


U sklopu 10. festivala pčelarstva Zagrebačke županije održanom protekle subote u Kravarskom uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda. Šampionom je proglašen bagremov med Tomice Kalinskog iz Udruge pčelara „Matica“ iz Svetog Ivana Zeline.

Ukupno je ove godine ocjenjeno 105 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga.

Najviše zlatnih priznanja i ove su godine primili članovi PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga, PU „Turopolje“ i Udruge pčelara Vrbovec, a ukupno je dodijeljeno 29 zlatnih priznanja.

U ime Zagrebačke županije festivalu je nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

„U Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju preko 500 pčelara čije pčelinje zajednice zahvaljujući čistim prirodnim staništima godišnje proizvedu oko 622 tone meda. U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih prirodnih nepogoda koje direktno utječu na proizvodnju meda, stoga je Županija ove godine dodijelila 90.000 kuna pčelarskim udrugama za prihranu pčelinjih zajednica“, istaknuo je Kraljičković.

Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je Pčelarska udruga „Lijeska“ Kravarsko.