Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan općine Pisarovina


Slavilo se u Pisarovini. Općina je proslavila svoj dan i blagdan svoga zaštitnika, sv. Martina. Tom prigodom, uz svečanu sjednicu Općinskoga vijeća, na novoimenovanu Trgu hrvatskih velikana, u središtu Pisarovine, otkrivena su spomen poprsja trojice velikana - Ante Starčevića, Stjepana Radića i Franje Tuđmana. Spomen poprsja su djelo kiparice Emilije Karlavaris.

„Biste velikana novije hrvatske povijesti od sada ukrašavaju naš centralni trg na koji je tijekom Domovinskoga rata palo stotine projektila i od koji je na području naše općine život izgubilo 16 branitelja“, rekao je općinski načelnik Tomo Kovačić. Govoreći o vremenu od osnutka općine (prije 26 godina; op.a.) do danas rekao je da je područje Pisarovine doživjelo preporod.

„Znatno smo poboljšali kvalitetu života i stvorili uvjete ne samo za ostanak, već i mogućnost dolaska novoga stanovništva na naše područje“, rekao je načelnik, zahvalivši pritom vodstvu Županije na doprinosu u razvoju ovoga kraja.

„Velika hvala i svim poduzetnicima koji u našoj gospodarskoj zoni zapošljavaju preko 400 radnika, kao i onima koji su u pripremi dokumentacije za gradnju proizvodnih pogona“, rekao je Kovačić.

U ime župana, svečanosti u Pisarovini prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Naglasio je odličnu suradnju Županije i Općine, rekavši da sve općine u županiji, bez obzira na veličinu i gospodarsku snagu, imaju jednaki status kod podjele sredstava.

„Zagrebačka županija je lider u RH po ulaganjima u školstvo, poduzetništvo, poljoprivredu... Na primjeru Zagrebačke županije pokazuje se najbolji model ravnomjernog razvoja u Hrvatskoj“, rekao je Kraljičković, dodavši da „svi zajedno moramo biti odlučniji u promjenama prema prirodnim resursima - vodi, zemlji i šumama".

„U Županiji imamo tvrtke koje imaju znanstveni i stručni potencijal i ugled u svijetu (Ireks Aromu, BC Institut, Hrvatski šumarski institut) i mogu nam pripomoći da budemo bolji, da promijenimo smjerove razvoja na našim ruralnim područjima“, istaknuo je Kraljičković, dodavši da Županija poljoprivrednim proizvođačima pripomaže i razvojem Distributivnog centra za voće i povrće, koji će uskoro, u trećoj fazi svoga razvoja, biti u mogućnosti prerađivati voće, posebno jagodičasto.

U ime gradonačelnika i općinskih načelnika prisutnima se obratio saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Miroslav Tuđman, a u ime Predsjednice RH njezin savjetnik Vladimir Lončarević.

Za svečanosti su, uz ostalo, uručena i javna priznanja. Zahvalnice su primili Janko Golubić i Ivan Jakovljević, a općinska priznanja Daliborka Turk, Željko Gašparić i dobrovoljna vatrogasna društva Gradec Pokupski i Selsko Brdo. 

U sklopu proslave Dana općine, Dan otvorenih vrata organizirala je novootvorena Craft pivovara "Varionica". Smještena u Poduzetničkoj zoni Pisarovine, u njezinu gradnju i opremanje uloženo je 12,5 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno bespovratnih 4,8 milijuna.