Prijava

Vaša prijava

Sjednica Savjeta za socijalnu skrb


Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije, na sjednici održanoj u Centru za odgoj i obrazovanje Lug u Samoboru, pokrenuo je inicijativu za donošenje strategije Zagrebačke županije o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Branka Lukić, predsjednica Društva multiple skleroze Zagrebačke županije, ujedno i predsjednica Saveza multiple skleroze Hrvatske, na sjednici je govorila o osobama s invaliditetom u civilnom društvu, dok je s Centrom Lug prisutne članove Savjeta upoznala njegova ravnateljica Katarina Špehar Fiškuš.

U Hrvatskoj ima preko 6400 oboljelih od multiple skleroze, a poražavajući je podatak, rekla je Lukić, da od ove neizlječive bolesti obolijevaju i djeca. Govorila je i o arhitektonskim barijerama s kojima se suočavaju invalidne osobe, kao i o nedostatnom financiranju udruga koje okupljaju ove osobe. 

„I naša udruga provodi dva EU projekta, kojima su osigurana sredstva za osobne asistente. No, zbog kašnjenja natječaja dolazi do "rupe" u kontinuitetu, pa invalidne osobe, nakon što završi provedba jednog, a ne počne realizacija drugog projekta, ostaju bez pomoći“, rekla je Lukić. Sa sjednice je upućen apel nadležnim institucijama da se prilikom gradnje novih objekata poštuju pozitivni propisi RH vezani uz prilagodbu pristupa invalidnim osobama.

Govoreći o radu Centra Lug, ustanove u sustavu socijalne skrbi, ravnateljica Špehar Fiškuš je rekla da korisnici u njemu žive, rade, školuju se i stručno osposobljavaju, a pruža im se i medicinska i psihosocijalna rehabilitacija. Trenutno centar ima 86 korisnika. Na poludnevnom boravku su tjelesno ili mentalno oštećene odrasle osobe, dok je cjelodnevni boravak organiziran za osobe do 21 godine života s poteškoćama u razvoju, kao i za osobe s problemima u ponašanju, koje su u ovu ustanovu upućene temeljem odluke nadležnoga suda za mladež. U centru je za njih organizirano osnovnoškolsko obrazovanje prema posebnom programu kao i stručno osposobljavanje za pomoćna zanimanja.


OBAVIJEST