Prijava

Vaša prijava

Lovački bal


Lovački bal završno je godišnje događanje koje, u sklopu Dana lovstva, organizira Lovački savez Zagrebačke županije. Ovogodišnji bal, kojemu je domaćin bio Lovni ured Dugo Selo, održan je u Rugvici.

„Ovo je već 16. bal, kojim završavaju lovno-kinološke manifestacije kroz godinu. Sagledavajući ovogodišnje rezultate u lovnome streljaštvu i lovnoj kinologiji, pamtimo i bolje godine. No, godina će ostati upamćena kao godina u kojoj smo sa Županijom potpisali ugovore o produljenju zakupa lovišta. Po broju lovišta i lovaca u samom smo vrhu u državi“, ispričao je Marinko Šebečić, predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije.

U ime Županije lovce je pozdravila Ivanka Bišćan iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Rekla je da Županija za potrebe lovaca godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna i da lovačke udruge taj novac vrlo uspješno ulažu, uz ostalo, u opremanje lovačkih domova i gradnju objekata za obradu i skladištenje divljači.

Lovni ured Dugo Selo, domaćin bala, okuplja sedam lovačkih udruga s tristotinjak lovaca. U njihovim lovištima najviše je zeca, fazana i divlje patke, srne i u zadnje vrijeme, dosta divlje svinje. Na upit o preventivnim mjerama u cilju sprečavanja širenja afričke svinjske kuge, Marinko Šebečić kaže da lovci već godinu dana provode biosigurnosne mjere koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede. 

„Na snazi je i pojačani odstrel divlje svinje, posebno selektivni odstrel ženskih grla stimuliran od strane Ministarstva. Sve to kako bi se smanjila populacija divljih svinja u lovištima“, rekao je Šebečić.