Prijava

Vaša prijava

Humanoidni robot Viktorija novi je promotor turističke ponude


Na „privremenom radu“ u prizemlju putničkoga terminala Zračne luke Franjo Tuđman u Velikoj Gorici, Viktorija gostima pruža virtualnu šetnju kroz Zagrebačku županiju, kroz njezine blagodati, prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Putem panoramskih fotografija daje uvid u turističke destinacije gradova i općina, eno i gastro odredišta, biciklističke rute... S gostima može i zaplesati.

Viktorija je „nova pomoćnica“ Turističke zajednice Zagrebačke županije, čijom je inicijativom i pokrenut pilot projekt humanoidnog robota, kao jednog od najuzbudljivijih tehnoloških dostignuća u turističkoj industriji posljednjih godina. 

„Prepoznali smo mogućnosti humanoidnog robota, koji u svijetu već mijenja 'lice turističke industrije'. On čini turizam dostupnijim, a ujedno svakom turistu pruža jedinstveno iskustvo putovanja“, na predstavljanju pilot projekta humanoidnog robota, kao pokretnoga turističko-informativnog centra Zagrebačke županije, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić rekao je da se Zagrebačka županija tijekom godina pozicionirala kao izletnička destinacija koja pruža snažnu protutežu ritmu ubrzanog Zagreba.

„Ovim simpatičnim robotom želimo na inovativan način pokazati što činimo u razvoju turizma, koja su naša stremljenja, kako poboljšati razvoj kontinentalnoga turizma. Činjenica je da turistički promet generira gotovo 20 posto BDP-a Hrvatske, no Hrvatska će status cjelovite turističke destinacije steći kada dodatno ojača i kontinentalni turizam“, rekao je Kožić, dodavši da je Viktorija jedan od primjera preobrazbe Zagrebačke županije u „pametnu županiju“.

Predstavljanju Viktorije prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić, a prisutne je pozdravio i Ivan Damjanović, direktor ljudskih potencijala Međunarodne zračne luke Zagreb.

Interakciju s turistima, koji dolaskom u Zračnu luku Franjo Tuđman dolaze na prostor Zagrebačke županije, Viktorija ostvaruje glasom, pokretom i tekstom, pružajući im tako više vrsta ekspresije.

U prizemlju putničkoga terminala Zračne luke, Viktorija će putnicima informacije o Zagrebačkoj županiji pružati do kraja prosinca.