Prijava

Vaša prijava

Sjednicu održao Stožer zdravstva Zagrebačke županije


 

Razloga za paniku nema, treba se kvalitetno pripremiti i napraviti sve korake da do epidemije korona virusa u Hrvatskoj ne dođe - na današnjoj sjednici Stožera zdravstva Zagrebačke županije rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj županijskoga Doma zdravlja.

Dom zdravlja je, nastavio je Bergman, sve svoje ispostave opremio jednokratnim zaštitnim odijelima, medicinskim vizirima, maskama i rukavicama.

- Svi liječnici dobili su protokol kako postupiti u slučaju da u ordinaciju dođe osoba koja je moguće zaražena korona virusom - rekao je Bergman.

O trenutnom stanju u Kini, odakle je virus krenuo, kao i o stanju u ostatku svijeta, govorila je epidemiologija Vanja Slavić-Vrzić iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Zaključno s jučerašnjim danom, rekla je, u Kini je bilo preko 60.000 oboljelih, a u ostatku svijeta 550 osoba, od čega u Europi njih 46.

- U Hrvatskoj zasad nema oboljelih od korona virusa, nadamo se da će tako i ostati. Poduzimaju se sve mjere da, ukoliko se i pojavi osoba koja je pozitivna na korona virusnu infekciju ne dođe do širenja bolesti - rekla je V. Slavić-Vrzić, pojasnivši da prema protokolu kriznog stožera Ministarstva zdravstva sve osobe koje doputuju iz Kine, a koje imaju prebivalište u RH, bez obzira jesu li hrvatski ili strani državljani, idu pod zdravstveni nadzor.

- Takva osoba na granici dobije rješenje zdravstvenoga sanitarnog inspektora i prema njemu je dužna svakodnevno biti u kontaktu s epidemiologom prema mjestu stanovanja - rekla je V. Slavić-Vrzić.