Prijava

Vaša prijava

Ministar turizma Cappelli i župan Kožić posjetili specijalnu bolnicu Naftalan


Ministar turizma Gari Cappelli i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u društvu ravnatelja SB Naftalan Gorana Maričića obišli su lokaciju na kojoj se upravo završavaju radovi druge faze proširenja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Riječ je o jedinstvenom, svjetski poznatom lječilištu koje primjenom terapije zemnim mineralnim uljem – naftalanom – već trideset godina pomaže oboljelima od različitih kožnih i upalnih reumatskih bolesti.

Vrijedan gotovo 63,5 milijuna kuna, razvojni projekt „Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima“ podrazumijeva izgradnju vanjskog i unutarnjih bazena, bolničke kuhinje i restorana, dvorane za kinezioterapiju, polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište. Njegov glavni cilj je povećanje standarda pružanja zdravstvenih usluga iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, ali i dostupnosti kvalitete zdravstvenih usluga medicinske rehabilitacije, fizikalne terapije, dermatovenerologije i drugih zdravstvenih usluga koje pruža SB Naftalan.

Projekt je podržala Zagrebačka županija s 22,5 milijuna kuna, ali i jamstvima za kredit od 28 milijuna kuna koje je ustanova sama podigla kod Zagrebačke banke. Uz dodatna sredstava osigurana iz decentraliziranih te vlastitih izvora, ovo je ujedno najveća investicija u zdravstveni sektor u Zagrebačkoj županiji.

„Veseli me što smo pred samim dovršetkom radova ove faze dogradnje lječilišta te da su naši gosti jednako zadovoljni rezultatima realizacije ovog projekta kojim ćemo znatno poboljšati sadržaje lječilišta Naftalan te otvoriti nove perspektive razvoja naše bolnice, Ivanić-Grada i županije. Uvjeren sam da će nas županija, ali i ministarstvo i dalje podržavati na tom putu, primjerice smanjenjem stope PDV-a“, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan, Goran Maričić.

„U svijetu su poznata dva izvorišta naftalana čija su ljekovita svojstva prepoznata kod ljudi s reumatološkim i kožnim oboljenjima, u Azerbajdžanu i u Ivanić-Gradu. Imajući u vidu da je zdravstveni turizam najbrže rastući turistički sektor s godišnjom stopom rasta od 15 do 20 posto, a da se upravo u Zagrebačkoj županiji nalazi hrvatski nacionalni adut lječilišnog turizma odlučili smo financijski te jamstvima podržati ovaj projekt. Uvjeren sam da će novim sadržajima doći do značajnijeg porasta broja pacijenta iz EU i drugih dijelova svijeta te da će ova investicija donijet čitav niz pozitivnih efekata u gospodarstvu Zagrebačke županije“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Turistički potencijal lječilišta prepoznao je i ministar turizma Gari Cappelli koji je nakon obilaska poručio: „Zdravstveni turizam jedan je od najprosperitetnijih posebnih oblika turizma zahvaljujući njegovom iznimnom potencijalu za daljnji razvoj i investicije, kao i generatoru potrošnje turista koji konzumiraju usluge svih oblika zdravstvenog turizma. Zbog toga ćemo i u novoj Strategiji razvoja turizma poseban naglasak staviti na ovaj turistički segment kako bismo omogućili da se iskoristi sav njegov potencijal. Specijalna bolnica Naftalan jedan je od primjera uspješnog spoja pružanja zdravstvenih i lječilišnih usluga i turističke djelatnosti, a uz prirodne ljepote te bogato kulturno nasljeđe koje se nalaze u njegovoj okolici u cijeloj Zagrebačkoj županiji, predstavlja savršen spoj svega što gosti traže prilikom ovakve vrste putovanja“.

Inače, Specijalna bolnica Naftalan, u vlasništvu je Zagrebačke županije, a proteklih godina bilježi značajan rast prihoda i pozicionira se kao jedan od najznačajnijih lječilišnih kompleksa u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Završetak svih radova te svečano otvorenje novog krila i popratnih sadržaja specijalne bolnice Naftalan predviđen je tijekom proljeća kad će puno više pacijenata iz zemlje i svijeta moći iskoristiti sve blagodati naftalanske terapije u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermitisa, ali i kod upalnih procesa u zglobovima poput artritisa te rehabilitaciji poslije raznih operativnih zahvata.

Očekuje se kako će zahvaljujući i ovom razvojnom projektu rasti broj gostiju u Ivaniću i Zagrebačkoj županiji koja već duži niz godina bilježi sustavan rast turističkih pokazatelja. Konkretno, za prošlu godinu pokazuju porast broja noćenja za 12 posto i dolazaka za 14 posto u odnosu na 2018., a pozitivan trend nastavlja se i u 2020. godini. „Prema podacima eVisitora u siječnju bilježimo 24 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović nadodavši kako će paket novih turističkih zakona omogućiti dodatna sredstva kontinentalnom turizmu.

Nakon Naftalana minister Cappeli obišao je i seoski turizam Kezele u Graberju Ivanićkom.