Prijava

Vaša prijava

Energetski se obnavlja područna škola u Rakovom Potoku


 

Župan Stjepan Kožić obišao je radove na energetskoj obnovi zgrade Područne škole Rakov Potok koji su počeli u veljači ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 2,42 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno je bespovratnih 856.000 kuna, dok je ostatak od 1,56 milijuna kuna osiguran u proračunu Zagrebačke županije.

Planirano je da radovi završe u ovoj godini, a kompletna provedba projekta energetske obnove do travnja 2021. godine.

- Nakon završetka obnove očekujemo tri značajna rezultata: znatnu uštedu na troškovima grijanja, smanjenje štetnih stakleničkih plinova i, ono što je izuzetno važno, povećanu kvalitetu boravka i rada u školi - rekao je župan, dodavši da se uz zgradu ove škole trenutno energetski obnavljaju i zgrade srednjih škola u Vrbovcu i Velikoj Gorici, kao i zgrada OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu. Podsjetio je i kako je jučer održana završna konferencija  projekta energetske obnove PŠ Kerestinec.

Anica Magdalenić, ravnateljica OŠ Sveta Nedjelja u čijem sastavu je i PŠ Rakov Potok rekla je kako školu pohađa 14 učenika za koje su trenutno osigurane privremene učionice u društvenom domu.

Obnova PŠ Rakov Potok podrazumijeva građevinske, strojarske i elektrotehničke radove, a realizacijom svih planiranih mjera godišnja ušteda toplinske energije bit će 84 posto.

Građevinski radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vanjskih zidova i izvedbu toplinske fasade kao i rekonstrukciju krova.  S obzirom da se u školi ne odvija nastava, odmah s početkom obnove zamijenjena je vanjska drvena stolarija energetski učinkovitijom PVC stolarijom.  Obnovljene su i dotrajale elektroinstalacije, a po završetku radova zgrada će imati i novu LED rasvjetu.

Strojarskim radovima predviđena je ugradnja kondenzacijskih plinskih kotlova kao i rekonstrukcija sustava grijanja. U sklopu projekta energetske obnove zgrade škole, koji se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", sanirat će se i kapilarna vlaga u zidovima te zamijeniti postojeće podne obloge u prostorijama.

Kožić je najavio je i skori početak intenzivne gradnje školskih objekata. - U ovoj godini krećemo s gradnjom škole u Luki i dogradnjom osnovne škole u Pušći te gradnjom sportskih dvorana u Bedenici i Klinča Selima. Kroz dvije godine, s 80 milijuna kuna kredita i 60 milijuna kuna vlastitih sredstava, realizirat ćemo 13 značajnih kapitalnih investicija u školstvu - rekao je župan.

Obilasku je nazočio i Juro Horvat, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora.