Prijava

Vaša prijava

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije


Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja - Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, 27. lipnja 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

Tradicionalno i ove godine povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, delegacija Zagrebačke županije će u petak, 26. lipnja 2020. godine odati počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi (Općina Pokupsko) s početkom u 10:00 sati.

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, planirana u Ivanić-Gardu ove se godine zbog epidemiološke situacije neće održati.

 „Braniteljima u čast okupljali smo se svake godine u drugom gradu Zagrebačke županije, kako bi im iskazali zahvalnost za nesebičnu i junačku ulogu u Domovinskom ratu. Također, tim činom zajedništva i sloge odavali smo počast braniteljima čiji su životi utkani u temelje, više od tisućljeća željene suverene i samostalne Republike Hrvatske. Dužnost svih nas je prenositi sadašnjim i budućim generacijama pravu istinu o Domovinskom ratu, braniteljima i teškoj borbi koja je prethodila oslobođenju okupiranog teritorija. S obzirom da ove godine nećemo imati centralnu proslavu, ovim putem svim hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije čestitam njihov Dan, sa željom da ih prati dobro zdravlje i vedri duh!“, poručio je župan Stjepan Kožić.

Inače, do sada smo Dan branitelja obilježili u općini Pokupsko (2013.) te gradovima Samoboru (2014.), Jastrebarskom (2015.), Vrbovcu (2016.), Zaprešiću (2017.), Dugom Selu (2018.) i Velikoj Gorici (2019.).

Fotografije govore više od riječi, stoga vam u galeriji donosimo podsjetnik na dosadašnja obilježavanja.