Prijava

Vaša prijava

Prijedlog mjera za suzbijanje sprječavanja širenja virusa COVID-19 za područje Zagrebačke županije


Na prijedlog službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije ,  Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije uputio je Stožeru civilne zaštite RH prijedlog epidemioloških mjera za  područje Zagrebačke županije koje bi se primjenjivale od ponedjeljka 14. rujna 2020. godine i rokom od 14 dana. Konačnu odluku o prijedlogu mjera donijet će Nacionalni stožer.

Mjere se predlažu jer je u posljednjih 48 h znatno povećan broj osoba kojima je propisana mjera samoizolacije, došlo je i do ulaska virusa u dječji vrtić u Jastrebarskom (pozitivna djelatnica), dječji vrtić u Velikoj Gorici (pozitivna djelatnica), Dom za starije i nemoćne osobe u Vrbovečkoj Dubravi (pozitivna djelatnica) te OŠ Brckovljani (pozitivan jedan učenik).

Zaključak Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije se nalazi ovdje.

Dnevno izvješće o broju oboljelih je dostupno ovdje.

*Napominjemo kako grad Zagreb nije dio Zagrebačke županije! Gradovi Zagrebačke županije su Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedjelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić, a popis 25 općina je dostupan ovdje.

Prijedlog mjera:

  • Na svadbenim svečanostima bez obzira na broj osoba utvrđuje se obaveza vođenja evidencije nazočnih, koja se u slučaju potrebe predaje Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije radi daljnje epidemiološke obrade. Organizatori svadbenih svečanosti dužni su pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a koje se odnose na organiziranje svadbenih svečanosti.
  • Na privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba.
  • Na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. 
  • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, mise, priredbe, izložbe, sportska natjecanja, druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski.
  • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti pojačani nadzor nad pridržavanjem propisanih epidemioloških mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
  • Zabranjuju se  posjete korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih oblika pružanja socijalne skrbi u unutarnjim prostorima, izuzev za nepokretne korisnike kojima u posjet može doći samo jedna osoba (osim ako je posjetitelju potrebna pratnja asistenta). Posjetitelj mora nositi masku, jednokratni ogrtač i jednokratne nazuvke koje sam osigurava, uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulasku u prostor.
  • Dozvoljavaju se posjete na otvorenom (okućnica, vrt, dvorište), uz obavezno nošenje maski korisnika i posjetitelja i poštivanje razmak od 1,5 m.
  • Sve posjete se najavljuju, o njima pružatelj socijalne usluge unaprijed utvrđuje raspored i vodi dnevnu evidenciju.
  • Posjete se ograničavaju u unutarnjem prostoru do 15 minuta, a u vanjskom prostoru maksimalno do 30 minuta.
  • Zabranjuju se sve posjete ukoliko korisnik ili posjetitelj imaju povišenu tjelesnu temperaturu, imaju izrečenu mjeru samoizolacije, imaju simptome karakteristične za COVID-19 ili potvrđenu bolest COVID-19.
  • Pružatelji socijalnih usluga dužni su pridržavati se i ostalih epidemioloških mjera propisanih Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.
  • Daje se preporuka pružateljima socijalnih usluga da korisnicima  omoguće duže i češće telefoniranje uz mogućnost video poziva.
  • Daje se preporuka zdravstvenim ustanovama, pružateljima socijalnih usluga, vrtićima i školama da njihovi zaposlenici ne sudjeluju u organiziranom okupljanju većeg broja osoba.