Prijava

Vaša prijava

Zelina dobiva zgradu za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom


U Kući podrške „Srčeko“ u Svetom Ivanu Zelini održana je početna konferencija EU projekta „Okruženje za samoostvarenje/Self-realization environment“ vrijednog preko 14 milijuna kuna. Zahvaljujući ovom, šestom po redu europskom projektu zelinske udruge „Srce“, u iduće dvije godine planirana je izgradnja zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom, kao i prostor za radno-okupacijsku terapiju.

Cilj ovog projekta je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, kao i osoba s invaliditetom kroz organizirano stanovanje. Također, realizacijom ovog projekta doprinijet će se i razvoju mreže izvaninstitucionalnih usluga i službe podrške u zajednici – prvenstveno na području grada Svetog Ivana Zelini i okolnim gravitirajućim područjima.

Prilikom predstavljanja projekta, predsjednica Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji „Srce“ Đurđa Penava naglasila je da se radi o značajnoj prekretnici u njihovom dosadašnjem radu.

„Ovaj projekt je nagrada za naš 15-godišnji rad i plod je višegodišnjeg praćenja, osluškivanja i uočavanja potreba naših članova i njihovih obitelj. Iza ovog projekta stoje naši životi, životi naše djece, roditelja, obitelji, on je svakodnevica osoba s invaliditetom i njihovih roditelja koji se često pitaju što će biti s njima kad nas više ne bude. Ovim projektom rađa se novi život u zajednici sa slobodom izbora, ljudskih prava, integriteta, život u kojem se uvažavaju odluke i u kojem će osobe s invaliditetom moći odabrati svoje mjesto za život kakav žele“, rekla je Penava.

U ime Zagrebačke županije, koja je zajedno s Gradom Svetim Ivanom Zelinom partner na ovom projektu, konferenciji je prisustvovao Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije.

„Iznimno sam sretan što je još jedan EU projekt na području Zagrebačke županije krenuo u realizaciju, a pogotovo zbog činjenice da je namijenjen osobama s teškoćama u razvoju, invaliditetom i njihovim obiteljima. Njegova realizacija pomoći će u smanjenju broja osoba kojima će biti potrebna institucionalna skrb te će one na ovaj način uz njima poznate osobe i dugogodišnju brigu, moći nastaviti život u poznatom okruženju“, rekao je Fašaić te naglasio da će Županija sudjelovati na projektu u kontekstu održivosti rezultata.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.097.112,11 kn, a 100 postotni iznos bespovratnih sredstava osiguran je u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.