Prijava

Vaša prijava

Održan sastanak županijskog i lokalnih stožera


Epidemiološka situacija na području Zagrebačke županije s trenutno 235 aktivnih slučajeva nije alarmantna, ali zahtjeva ozbiljnosti i odgovornost  - rečeno je na drugom po redu sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

„Prethodni ovakav sastanak održan je krajem kolovoza, a u posljednjih mjesec dana Zagrebačka županija kao i ostatak Hrvatske bilježi porast broj zaraženih osoba. Iz tog razloga Županijski stožer je u dva navrata tražio od Nacionalnog stožera uvođenje posebnih epidemiološkim mjera koje su za sada na snazi do kraja listopada“ – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić te nadodao da će se ovisno o epidemiološkoj situaciji posebne mjere revidirati i prema potrebi produžavati. Babić se također zahvalio Nacionalnom stožeru na podršci u donošenju mjera, a  lokalnim stožerima na prijedlozima te suradnji posebice u djelu praćenja provođenja mjera na svom području.

U posljednjih mjesec dana na području Zagrebačke županije virus se probio u 5 dječjih vrtića (zaraženo 3 djelatnika i dvoje djece), 7 osnovnih škola (zaraženo 7 učenika i 2 nastavnika), te dvije srednje škole (zaražena 2 učenika). Također, jedna pozitivna djelatnica bila je početkom listopada u domu za starije na području Vrbovečke Dubrave, a prije dva dana virus je probio i u dom za starije u Rugvici u kojem su na COVID-19 ukupno pozitivna 3 djelatnika i 8 štićenika koji su svi zbrinuti u bolničkom sustavu i nemaju težih simptoma. Ostali štićenici su testirani i svi su negativni.

Krunoslav Sokol epidemiolog  Županijskog zavoda za javno zdravstvo apelirao je na važnost odgovornog ponašanja svih, a osobito zaposlenih u odgojno obrazovnim ustanovama, zdravstvenom sustavu te domovima za starije, a kao najveći problem istaknuo je velika okupljanja.

Inače, u posljednjih 24  sata  na području Zagrebačke županije oboljelo je 7 novih osoba (1 Grad Velika Gorica, 5 Grad Dugo Selo, 1 Grad Sveti Ivan Zelina), izliječena je 1 osoba, a trenutno je aktivno 235 slučajeva.

S današnjim danom na području Zaprešića i okolnih općina aktivna su 32 slučaja, na području Jastrebarskog i okolnih općina 27 slučajeva, na širem području Samobora i Svete Nedelje 19 slučajeva, u Vrbovcu i okolnim općinama 7 slučajeva, širem području Svetog Ivana Zeline 12 slučajeva, dok je najmanji broj na području Ivanić-Grada i okolice njih 5. Najveći broj aktivnih slučajeva bilježi Velika Gorica s okolnim općinama njih 65 i Dugo Selo s okolinom općinama njih 68.